Смята се, че начинът, по който тялото е разположено, докато се спи, може да повлияе на здравето

 

Спането на лявата страна подпомага храносмилането, тъй като помага на отпадъците да преминават от тънкото в дебелото черво. Също така позволява на дебелото черво да елиминира отпадъците от тялото много по-бързо.


 

Смята се, че лежането на лявата страна подобрява храносмилането и по този начин намалява киселините. И обратното – в проучване от 2010 г. е установена връзка между лягането на дясната страна и увеличаване на случаите на стомашни киселини.


Спането на лявата страна укрепва здравето на мозъка и намалява риска от развитие на болести като Алцхаймер, Паркинсон и други.

 

Лягането на лявата страна е добре и за сърцето. Специалистите препоръчват на бременните жени да спят на лявата си страна, за да подобрят циркулацията на кръвта. Също така, позицията спомага за облекчаване на натиска върху гърба и за увеличаване притока на кръв към матката и плода.


Счита се, че дори жените, които не са бременни, е хубаво да спят на лявата страна, за да може да се понижи налягането от сърцето. Въпреки това, все още има известни дебати относно това дали сънят на лявата или дясната страна е по-подходящ за здравето на сърцето.


Какви са другите предимства на спането на лявата страна? То подобрява функцията на лимфната система, а именно да премахва токсините от тялото. Тъй като лимфната система осигурява също транспорт на протеини, мазнини и други важни хранителни вещества до тъканите, лягането на лявата страна позволява на клетките да си набавят тези вещества много по-бързо.


Лягането на лявата страна е добре и за далака. Той е най-големият орган в лимфната система и се намира в лявата страна на човешкото тяло. Когато се спи на лявата страна, той работи значително по-ефективно.