Носенето на сутиен по време на сън може да увеличи риска от рак на гърдата. Това показват данни на Американското дружество за борба с рака. Съществуват и разни остарели схващания, че този вид бельo уврежда гръдния кош по време на сън. Но всъщност предимствата от спането със сутиен са повече, отколкото недостатъците. 

 

Смъртността от рак на гърдата е една от причините, каращи жените да не носят сутиен и през нощта. Първите притеснения сред представителките на нежния пол в САЩ се появяват в средата на 90-те години, когато излиза книгата „Облечен,  за да убива: Връзката между рака на гъдрата и сутиена“. В нея пише, че спането със сутиен и като цяло по-честото му носене може да доведе до запушване на лимфната система и появата на лимфни възли в подмишниците. От Американското дружество за борба с рака отхвърлят подобни твърдения като посочват, че авторите на четивото нямат достатъчно доказателства. 


 

Проучване на Центъра за изследване на рака, проведено сред 1 000 жени с рак на гърдата и 500 без, всички в постменопауза, проверява дали твърдението за връзка между рака и носенето на сутиен през нощта е вярно. Резултатите сочат, че развиващият се рак на гърдата при участничките не е свързан с това дали те носят сутиен цял ден, нощ или изобщо не са носили.

 

Друг голям аргумент срещу носенето на сутиен през нощта е, че той свива гръдния кош и ограничава правилното кръвообращение на кръвта в гърдите. Експерти обаче опровергават този мит и посочват, че всеки дискомфорт или болка от носенето на сутиен по време на сън може да е продиктувано от такъв, който е прекалено стегнат или избран неправилно. 

 

Носенето на сутиен по време на сън може да помогне в следните случаи:

 

Учени доказват, че спането със сутиен действително помага, ако жените изпитват някаква болка в гърдите. Например такъв с по-меки чашки ще облекчи традиционните за месечния цикъл болки, които някои жени изпитват в гърдите. 

 

NEWS_MORE_BOX


Сутиенът по време на сън може да осигури постоперативна подкрепа на жени, претърпели интервенция на гърдата. За целта се използват специализирани или спортни, които се отварят лесно отпред. 

 

Носенето на сутиен по време на сън е въпрос на личен избор. За да се избегне дискомфортът е необходимо избирането на най-подходящия за целта. Ако се събуждате с червени линии и вдлъбнатини по кожата, това означава, че е по-добре да потърсите такъв без банели, с мека и еластична чашка. Ако усещате болка и раздразнение по кожата, го свалете или проверете дали е вашия номер.