Какви са причините за сомнифобията?

Специалистите все още не са изяснили точната причина за появата на сомнифобия (страх от сън). Но някои нарушения на съня могат да играят роля в развитието на състоянието, те включват:


Сънна парализа. Това нарушение на съня възниква, когато се човек се събуди от REM фазата на съня с парализирани мускули, което затруднява движението. Може да бъдат изпитани халюцинации, подобни на кошмар, което е възможно да направи преживяването силно плашещо, особено ако човек има повтарящи се епизоди на нарушението.Кошмари. Разстройството причинява чести, реалистични кошмари, които обикновено причиняват дистрес през целия ден. Може да се окаже, че потърпевшият изпитва страх от сцените в кошмарите, страхува се от случилото се в съня или се притеснява, че ще сънува още кошмари.


Ако човек страда от някое от тези нарушения на съня, в крайна сметка може да започнете да се страхува да заспи, защото не иска да изпита отново тревожните сънища.


Преживяването на травма или посттравматично стресово разстройство може да допринесат за кошмарите и също може да предизвикат сомнифобия (страх от сън).


Възможно е също човек да изпитва страх от обстоятелства, които могат да се случат, докато спи, като кражба, пожар или бедствие. Сомнифобията също е свързана със страх от смърт. Ужасът от умиране насън може в крайна сметка да доведе до страх от заспиване.


Възможно е също така да се развие сомнифобия без ясна причина. Фобиите често се развиват в детството, така че пациентът може да не помни точно кога и защо е започнал страхът му към съня.

 

Има ли рискови фактори за развитието на сомнифобия?

По-вероятно е да бъде развита специфична фобия, ако пациентът има близък член на семейството, който също има фобия или фамилна анамнеза за тревожност.


Нарушението на съня или сериозно медицинско състояние може също да увеличи риска от сомнифобия. Ако човек знае, че съществува опасност от смърт, свързана със здравето му, може да се притеснява от смърт по време на сън и в крайна сметка да развие сомнифобия.


Библиография:
National Center for Biotechnology Information (NCBI). Orzeł-Gryglewska J. Consequences of sleep deprivation
Anxiety and Depression Association of America (ADAA). Sleep disorders
Healthline. Understanding Somniphobia, or Fear of Sleep