Редовната консумация на черешов сок подобрява качеството на сън, установява изследване.

 


 

Изследователи от университета Northumbria откриват, че сокът значително помага за повишаване нивата на мелатонин в организма - хормон, който регулира съня.

 

 

Напитката може да бъде полезна за хората, които имат проблеми със съня поради безсъние, работа на смени и т. н.

 

 

В изследването участват 20 здрави доброволци, които пият 30 мл черешов сок или сок плацебо два пъти дневно в продължение на седем дни.

 

 

Участниците са изследвани за нивата на мелатонин преди и след експеримента.

 

 

По време на изследването доброволците носят сензорен часовник, чрез който може да се установява качеството и ритъма на съня.

 

 

Изследователите откриват, че в резултат на консумацията на черешок сок в продължение на седмица, участниците имат значително повишаване на мелатонин в урината (15-16%), в сравнение с групата, която пие плацебо напитка.

 

 

Консумиращите сок от череши имат и с 25 минути по-продължителен сън. Учените измерват и 5-6% увеличение на ефективността на съня на доброволците.

 

 

Резултатите са публикувани в European Journal of Nutrition.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Друго изследване също показва, че редовната консумация на чаша неподсладен сок от череши спомага да сме по-енергични през деня и от друга страна осигурява сладък сън през нощта.

 

 

Черешите са богати на провитамин А, витамини от група В, витамин С и Р, желязо, калий, натрий, магнезий, калций и фосфор. Тъмночервеният цвят на плодовете са дължи на пигментни вещества с високото съдържание на антоцианини и каротиноиди – флавоноиди, укрепващи стените на кръвоносните съдове и намаляващи високото кръвно налягане при хипертоници.

 

 

Поради съдържанието на влакнини и целулоза, черешите са подходящи и при дисбактериоза и запек.