Сънното пиянство е състояние, при което хората се събуждат объркани, без да знаят къде се намират. В най-лошия случай те могат да наранят себе си или околните, обясняват специалисти от Училището по медицина към Стандфордския университет в САЩ. 
 
Възможно е, когато е в това състояние, засегнатият да нападне партньора, който спи до него, като повечето нямат спомен за инцидента. Специалистите обясняват, че тези епизоди могат да се появят и по време на дрямка.
 
Подобни състояния се случват редовно на много хора. Разликата е, че епизодите са чести сред тези, които страдат от сънно пиянство. Лечението на това състояние зависи от справянето с други нарушения, свързани със съня. Когато те биват излекувани, състоянието често изчезва. 
 
Дали сънното пиянство е отделно състояние или е симптом на друг проблем, е тема, която все още се дебатира. 
 
За целта на своето проучване, изследователите интервюират повече от 19 000 души на 18 години и по-възрастни. Те дават информация относно навиците, свързани със съня, както и дали изпитват някакви симптоми на сънно пиянство. Те са запитани също така дали са диагностицирани с психични заболявания, както и за медикаментите, които са приемали. 
 
Учените установяват, че 15% от участниците са засегнати от сънно пиянство. Повече от половината от тези хора съобщават, че имат повече от един епизод седмично. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
В повечето случаи – 84%, доброволците казват, че са засегнати от други нарушения, свързани със съня, психични нарушения или използват психотропни лекарства като антидепресанти. По-малко от 1% от страдащите от сънно пиянство не страдат от друг проблем, свързан със съня, се установява още от проучването. 
 
Сред засегнатите от състоянието при 37% също има наличие на психични проблеми. Тези с депресия, биполярно разстройство, алкохолизъм, паническо или посттравматично стресово разстройство и тревожност, са склонни в по-голяма степен да страдат от сънно пиянство. 
 
Данните от проучването са публикувани в сп. Neurology.