Хората със сънна апнея се чувстват по-уморени през деня и са изложени на по-висок риск от хронични заболявания като хипертония или диабет.

 

Проучване от Университета на Мисури-Колумбия е установило, че, ако не се лекува, обструктивната сънна апнея също ускорява биологичния процес на стареене.


 

Изследователите са открили, че с правилното лечение, развитието на заболяването може да бъде забавено или дори предотвратено.

 

Ускоряване на стареенето

Когато биологичната възраст на човек - степента на стареене на клетките му, надхвърли хронологичната му възраст, възниква явление, което в науката се нарича „ускоряване на епигенетичната възраст“ и е свързано с развитие на хронични заболявания.

 

Ускоряването на стареенето може да се установи с кръвен тест, който анализира ДНК и използва алгоритъм за измерване на биологичната възраст.

 

Има няколко фактора, които ускоряват стареенето: небалансирано хранене, замърсяване, тютюнопушене.

 

До скоро имаше подозрение, че сънната апнея също действа като ускорител на стареенето, което екипът от изследователи от Университета на Мисури-Колумбия е успял да потвърди.

 

Обструктивна сънна апнея

Сънната апнея е респираторно разстройство, при което дишането се прекъсва по време на сън.

 

Това причинява силно хъркане, което се примесва с периоди на прекъсване - апнея, които могат да продължат между 10 секунди и минута.

 

Вариантът със силно хъркане е по-често срещан при мъжете.

 

Жените са склонни да хъркат по-малко и човекът, с когото спят, не може лесно да забележи, че има паузи в дишането им, така че е по-трудно да се идентифицира разстройството при тях.

 

Най-непосредственият ефект от апнеята е сънливост и умора през деня, тъй като сънят през нощта не е спокоен.

 

В дългосрочен план това причинява промени в кръвното налягане и повишава риска от хипертония.

 

Всъщност, хората с обструктивна сънна апнея имат по-висок риск от развитие на инфаркт, инсулт, диабет и много други хронични заболявания.

 

Подробности от проучването

За да демонстрират влиянието на апнеята върху ускоряването на епигенетичното стареене, изследователите са изследвали група от възрастни непушачи, диагностицирани с обструктивна сънна апнея за една година и са ги сравнили с контролна група от участници, които не са били диагностицирани със заболяването.

 

След вземане на кръвни проби за ДНК анализ и измерване на биологичната възраст на участниците, групата с апнея е била лекувана с CPAP - непрекъснато положително налягане в дихателните пътища.

 

След една година терапия е било извършено ново кръвно изследване.

 

Причинените от обструктивна сънна апнея нарушения на съня и по-ниски нива на кислород по време на сън насърчават по-бързото ускоряване на биологичната възраст в сравнение с контролната група, пояснява проф. Рене Кортезе.

 

Въпреки това, пациентите с апнея, които са следвали лечение с CPAP, показват епигенетично забавяне на възрастта, докато тенденциите за ускоряване на възрастта не са се променили за контролната група.

 

Резултатите предполагат, че ускорението на биологичната възраст е поне частично обратимо, когато се прилага ефективно лечение на апнея.

 

Защо апнеята ускорява стареенето?

Биологичното стареене е комплексно влошаване на жизнените процеси в организма.

 

Обструктивната сънна апнея води до активиране и разпространение на оксидативния стрес и системните възпалителни пътища,  имитирайки ускореното биологично стареене.

 

Въпреки това, клетъчните и молекулярните механизми, лежащи в основата на ускореното биологично - клетъчно стареене, все още не са напълно изяснени.

 

Референции:

https://www.sabervivirtv.com/medicina-general/apnea-sueno-acelera-envejecimiento-tratar_6954

https://erj.ersjournals.com/content/early/2022/01/20/13993003.03042-2021