Изразяваща се в затруднения в дишането и дори неговото спиране по време на сън, сънната апнея е един от най-често срещаните медицински проблеми в съвременното общество, за който обаче не се знае много. Ако не се лекува, това състояние, което кара пациента да се събужда, чувствайки се уморен, може да доведе до появата на други проблеми, сред които мозъчни и сърдечносъдови заболявания.
 
Ако се будите с главоболие, сухота в устата и чувство на умора, има голяма вероятност да страдате от сънна апнея. Познато като често срещано нарушение на съня, това медицинско състояние е слабо известно в обществото и често се игнорира, тъй като се приема като част от натовареното ежедневие. Различни експерти обаче са установили, че сънната апнея е една от основните причини за някои пътнотранспортни произшествия, защото хората, които нямат качествен сън страдат от загуба на концентрация и лесно се разсейват.
 
За да получим повече информация, доц. Бурджу Юрмеджи от неврологичното отделение към университетската болница в Истанбул - Йедитепе, отговаря на най-често задаваните въпроси. През 2008 г. тя завършва своята следдипломна специализация по неврология в медицинския факултет към университета Акдениз в Анталия. Освен практикуващ лекар, доц. Юрмеджи е и инструктор по изследвания чрез електроенцефалограма към турската неврофизиологина асоциация. 
 

Сънят въздейства върху целия ни живот

Широко известна информация е възстановяването на тялото по време на сън. Ето защо един от най-важните, ако не и най-важният, елементи за здравословен живот е редовен и качествен сън. Това позволява на човек да се буди по-бодър и по-свеж, което пък води до продуктивен ден. Посочвайки, че липсата на качествен сън кара човек да се чувства изтощен през целия ден, доц. Юрмеджи обяснява следното: "Това сериозно може да повлияе на човек най-вече в способността за концентрация през деня. Понятието "качествен сън" варира при различните хора, но средно приетото за здравословен живот е от седем до осем часа сън."
 

По-често срещана при мъжете

Сънната апнея се проявява по различни начини, сред които хъркане, спиране на дишането по време на сън, тежка умора през деня, нервност, липса на концентрация, депресия, липса на сексуално желание, високо кръвно налягане и инсулинова резистентност (състояние, при което клетките на организма губят чувствителността си и стават резистентни към инсулина). Ако не се лекува, сънната апнея може да изиграе ключова роля в повишени рискове за развитие на мозъчни и сърдечносъдови заболявания.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Това състояние се проявява два пъти по-често при мъжете, отколкото при жените, като най-често срещаните симптоми са повишено потене през нощта, особено в зоните около главата и врата, както и честа нужда от уриниране отново през нощта. Други симптоми са сутрешна умора, главоболие и сухота в устата.
 

Спиране на дишането през нощта


Сънната апнея е причина за неравномерното дишане през нощта, от където идва и споменатото вече хъркане. Срещат се и чести и продължителни периоди, в които дишането спира напълно, като понякога това продължава до 10 секунди, но обикновено е по-малко. Освен до недостиг на качествен сън, това води и до недостиг на кислород, откъдето могат да се появят усложнения, служещи като предпоставка за мозъчни или сърдечносъдови заболявания.
 

Специализирани диагностични тестове на съня

За златен стандарт се приема тестът полисомнография, който се използва за диагностициране наличието на сънната апнея и доколко тежка е нейната проява. Пациентът остава за една вечер в болница, където се проследяват нарушенията на основните жизнени показатели по време на сън чрез следните методи:
 
  • Електроенцефалография (проследява електрическата активност в мозъка);
  • Електроокулографията (проследява движенията на очната ябълка);
  • Електрокардиограмата (проследява електрическата активност на сърцето);
  • Електромиография (диагностициране на мускулни заболявания и заболявания на периферните нерви);
  • Респираторна полиграфия (проследява честотата и тежестта на спиранията на дишането по време на сън);
  • Наблюдаване дишането през носа и устата;
  • Изследване на получаваното количество кислород и дали то е достатъчно;
  • Наблюдаване позицията на тялото.
 
Подчертавайки, че планът на лечение се определя след резултатите от всички тези тестове, които ще определят тежестта на сънната апнея, доц. Юрмеджи посочва, че след възможните видове лечение са използването на апарати за "положително въздушно налягане" (Positive Air Pressure). 
 
Те представляват носенето на маска около носа по време на сън. Тя е свързана с апарат, който изпраща въздух под налягане, който държи отворени дихателните пътища - така се изпраща едно постоянно ниво на въздух. Това е по-често използваният метод, но има и апарати, които поддържат постоянно налягане на подавания въздух при вдишване и издишване (т.е. на две нива) - Така се подпомага слабото дишане. В краен случай може да се стигне и до хирургични интервенции, извършвани от опитни УНГ специалисти.
 
На пациентите със сънна апнея се препоръчва да свалят излишните килограми, както и да се откажат от тютюнопушенето и алкохола, тъй като те често водят до състояния като диабет, високо кръвно налягане, високи нива на холесторол и затлъстяване - фактори, които сериозно влияят както върху усложняването на сънната апнея, така и върху нейното лечение.