Загубата на излишните килограми може да помогне срещу сънната апнея, сочи ново проучване, публикувано в онлайн списанието BMJ.


В проучването взимат участие 63-ма мъже с наднормено тегло, на възраст между 30 и 65 години, страдащи от обструктивна сънна апнея. В продължение на 9 седмици 58 от доброволците са подложени на нискокалорична диета. След едногодишна диетична програма и професионални консултации с диетолог, половината от доброволците са с нормална телесна маса и излекувана сънна апнея.
 

Доброволците поддържат достигнатите килограми и не се нуждаят от специални апарати по време на сън, констатира ръководителят на изследването Кари Йохансон от Каролинския институт в Стокхолм.


Обструктивната сънна апнея заема водещо място сред заболяванията на съня. Световните данни показват, че обструктивната сънна апнея засяга до 4% от мъжете и 2% от жените между 30 и 70 години, т.е. честотата й е по-голяма от тази на захарен диабет тип I.


Епидемиологични данни за България липсват. Според специалисти, ситуацията не е по-оптимистична, особено като се има предвид нарастващата честота на затлъстяването.


Състоянието може да доведе до тежка умора през деня, раздразнителност и стрес за организма. Голям процент от хората, страдащи от заболяването, използват специални апарати (СРАР), които запазват дихателните пътища отворени по време на сън.
 

Излишните килограми и затлъстяването могат да попречат за поддържането на дихателните пътища по време на сън, твърдят експерти. Допълнителните мастни клетки също оказват влияние върху регулирането им, добавят те.