Случвало ли ви се е при събуждане да установите, че не можете да движите част от тялото си? Това вероятно се дължи на феномена сънна парализа.Ако спите по гръб може да почувствате силен натиск или смачкване на гърдите, което да породи чувство на страх и безпокойство.Специалисти твърдят, че няма място за притеснения и че това е съвсем нормален процес по време на сън.
При сън тялото почти се обездвижва, което пречи на евентуално нараняване. Понякога мозъкът се събужда преди тялото, в резултат на което се усеща парализата. Това събуждане обаче е фалшиво, ненапълно.Неспособността за движение се усеща от няколко секунди до няколко минути като отминава с пълното събуждане.


Съществуват различни странични фактори, които могат да допринесат за по-честото усещане на сънната парализа, като спане по гръб, нередовен сън, внезапни промени в начина на живот, стрес, чести пристъпи на паника, диагностицирана нарколепсия и други.


При ограничаване честотата на тези фактори, състоянието се изпитва рядко.Ограничаването на стреса и въвеждането на физически упражнения в дневния график са добро решение срещу проблема.