При шофьорите, които не са си доспали през нощта, значително се повишава рискът от пътни инциденти. Това се посочва в данни на Фондацията за безопасност на пътя към Американската автомобилна асоциация. 
 
Специалистите поясняват, че при хората, които сядат зад волана, след като са си недоспали с час или два от препоръчителните минимум седем, опасността от катастрофа е близо два пъти по-голяма. Хората, които пропускат два или три часа са изложени на повече от четирикратно повишаване на този риск, подчертават още от Фондацията. 
 
Няма как да пропуснем от съня си и в същото време да очакваме да функционираме адекватно и безопасно зад волана, споделят специалистите. В данните на проучването се посочва, че при шофьора, който е спал по-малко от пет часа, има същият риск от катастрофа на пътя, както и при този, който шофира в нетрезво състояние.
 
Докато 97% от анкетираните хора заявяват, че според тях шофирането в сънено състояние „неприемливо поведение“, една трета от тях признават, че са направили точно това през изминалия месец. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Повече от половината шофьори, които участват в катастрофите, свързани с преумора, споделят, че никога не са изпитвали никакви симптоми на недоспиване преди самия инцидент, се посочва още в доклада на Фондацията. 
 
Това означава, че хората може дори да не знаят, че шофират в не напълно адекватно състояние. Важно да си набавят необходимите поне 7 час сън за период от 24 часа, за да се намали рискът от инциденти на пътя. 
 
Специалистите стигат до тези данни на база на анализ сред 7234 шофьори, които участват в 4571 катастрофи. Данните са предоставени от национално проучване в САЩ, фокусирано върху безопасността на пътя.