Сънят е изключително важен за доброто здраве. За жалост в днешно време много хора го подценяват.

 

Забързания живот, работата, оставаща за вкъщи и така наречената „нощна култура“ често ограничават времето за сън и особено сега, пандемията допълнително усложнява нещата.


 

Често се наблюдава промяна в нормалния цикъл на човека – сънят започва много късно през нощта и продължава до късно през деня. Редица доказателства са направени обаче, че това е немного ефективно, вследствие на голямата осветеност през деня.

 

Има състояния, които допълнително усложняват съня, например инсомния, или невъзможност човек да заспи, безсъние.

 

Чести симптоми при инсомния са умора и отпадналост през деня, раздразнителност, проблеми с фокуса и концентрацията.

 

В дълъг срок, липсата на сън значително увеличава риска от развитие на наднормено тегло, диабет, сърдечносъдови заболявания и намален имунитет.

 

Сънят е изключително важен за имунитета. Липсата му води до по-чести инфекции и по-трудно възстановяване от такива.

 

Хранителните и други ежедневни навици, като съня, при животните, включително човека, са обвързани с циркадния ритъм.

 

Циркаден ритъм – lat. Circaден, Diemоколо. Това е биологичен механизъм, контролиращ процесите в организма, състоянието сън-бодърстване и др. Това е така наречения биологичен часовник.

 

По време на съня, в тялото се отделят цитокини – сигнални молекули между отделни видове кръвни клетки и други видове клетки. Те са нужни и значително се увеличават при наличие на болестотворен агент в организма, а също и при стрес.

 

Тъй като се увеличават докато спим, липсата на сън може значително да намали силата на имунитета. Именно на това се дължи и по-голямата нужда от сън при инфекции и др. заболявания.

 

По темата са извършени и редица проучвания, доказващи, че хроничната липса на сън представлява риск за имунната система.

 

Има установени часове сън, които е желателно да покрива човек, спрямо възрастта. Така например, новороденото се нуждае от около 14 часа сън, децата в училищна възраст се нуждаят от около 10 часа сън, възрастните под 65 – около 7-9 часа и най-възрастните – 7-8 часа.

 

В някои случаи, както споменахме, тялото се нуждае и от повече време за сън, например при промяна на часовата зона, заболявания и др.

 

Качествения сън увеличава защитните механизми на организма. При инфекция Т-клетките разпознават антигена и отделят вещества, за да го унищожат.

 

Знае се, че хормони като адреналин и норадреналин, както и про-възпалителни фактори като простагландините намаляват функцията на Т-клетките.

 

Нивото на тези вещества намалява по време на сън, т.е. добрия сън би намалил инхибиращото действие върху имунитета и би подхранил здравето.

 

Добрият сън трябва да е приоритет за всеки човек. Важно е да се осигурят адекватни условия за сън – прохладно, тъмно, удобно място, да се намали достъпа до синя светлина (от екраните на мобилните устройства) през тъмната част от деня – съществуват редица апликации, които я премахват, да се избягва приема на енергизиращи вещества преди сън и др. Редовният спорт и намаленият прием на алкохол също допринасят значително за здравето и сънят.

 

Източник:

https://d2jx2rerrg6sh3.cloudfront.net/image-handler/ts/20210108073721/ri/673/picture/2021/1/shutterstock_1697236258.jpg