Сънят по време на треска е състояние, при което възникват ярки сънища, когато телесната температура на човек е повишена. За много хора такива сънища могат да бъдат обезпокоителни и неприятни.


Какво представлява сънят по време на треска?

Сънят по същество е поредица от мисли, образи и усещания, които биват изпитвани, докато човек спи. Учените смятат, че най-интензивните сънища се случват по време на фазата на бързото движение на очите (REM) на съня.Въпреки че проучванията още не са уточнили защо възникват сънищата, определени фактори като дейностите през деня, консумацията на храни и здравословното състояние на човек могат да повлияят на съня.


Как се появява сънят по време на треска?

Сънят по време на треска се появява, когато телесната температура на човек е по-висока от обикновено. Нормалната телесна температура варира, обикновено между 36 - 37° C. Температура, която е по-висока от нормалните дневни вариации, се счита за треска. Може да се появи треска, защото тялото реагира на:

  • Вирусна или бактериална инфекция;
  • Топлинно изтощение;
  • Някои възпалителни състояния като ревматоиден артрит;
  • Лекарства, като антибиотици;
  • Имунизация;
  • Рак

По какъв начин се проявяват сънищата при треска?

Повечето хора описват сънищата при треска като мъчително преживяване. В проучване, около 94% от участниците описват сънищата си при треска като отрицателни.


Въпреки че в медицинската литература е известно състоянието на сън при треска, научните изследвания за това явление са ограничени.


В други проучвания учените са изследвали симптомите на треска на участниците, като резултатите показват, че 11% от тях съобщават за сънища при треска.


Хората често описват съня при треска като емоционално интензивен, обезпокоителен, странен или страшен. Тези сънища включват и по-малко сценарии за социално взаимодействие от нормалните сънища.


Също така е установено, че сънищата при треска са по-странни, отрицателно заредени и включват повече препратки към възприятието за здраве и температура в сравнение с нормалните сънища. Сънят или кошмарът, повлиян от треска, може да стане особено объркващ по време на сънуването и още повече при запомнянето на съня.


Библиография:
Schredl M, et al. (2020). Fever dreams: An online study.
Schredl M, et al. (2016). Bizarreness in fever dreams: A questionnaire study
Ames NJ, et al. (2013). Beyond intuition: Patient fever symptom experience.