Следобедната дрямка не просто осигурява необходимата почивка за децата, но може да бъде в помощ на паметта им, сочи ново проучване. Изследователите смятат, че ще могат да убедят повече училища, че децата се нуждаят от допълнителна почивка през деня.
 
До този момент нямаше никакви доказателства, че следобедният сън наистина може да помогне на малките ученици. 
 
В проучването  участие взимат 40 деца от шест различни предучилищни заведения в Масачузетс, САЩ. Малките участници са инструктирани да играят игра, която тества т. нар. "визуално-пространствената памет“ - показана им е мрежа от снимки и те трябва да запомнят коя снимка къде се намира.
 
Децата започват да играят играта в 10:00 часа и спират, когато си спомнят местоположението на 75% от снимките. След това учените ги разделят на две групи. Участниците в първата група спят следобед за средно около 77 минути, а децата от втората група не спят въобще.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Резултатите сочат, че малките участници, които са си подремнали, си спомнят 75% от местоположението на снимките. Процентът на успеха при другата група е 65. Паметта на всички участници се тества няколко дни по-късно и резултатите са идентични.
 
Според учените, ако целта пред децата е те да бъдат подготвени за ранно обучение, следобедният сън трябва да бъде неразделна част от програмата в училищата, тъй като той наистина помага за процеса на научаване на нова информация. 
 
Резултатите са публикувани в Proceedings of the National Academy of Sciences.