Какво представлява синдромът на неравномерен ритъм на сън-събуждане?

По-голямата част от хората си лягат през нощта и спят до сутринта. Но хора, които страдат от синдром на неравномерен ритъм на сън-събуждане изпитват нарушение на съня, при което той е неструктуриран.


Хората, страдащи от синдрома на неравномерен ритъм на сън-събуждане, имат непрекъснат сън по-малък от 4 часа. Потърпевшите от състоянието може да има няколко епизода на сън в рамките на 24-часов период.Това състояние не води непременно до лишаване от сън, но той е разпределен на части в рамките на 24 часа, а не концентриран в 7 или 8 часа. При това положение може да възникнат проблеми както с безсъние, така и със сънливост през деня.


Циркадните ритми са физически, умствени и поведенчески ритми с период на цикъл около 24 часа, присъщи на човешкия организъм и се ръководят от смяната на светлина и тъмнина. По същество тялото има 24-часов вътрешен часовник, който контролира редица процеси, включително ритъма на сън-събуждане.


Мелатонинът е хормон, който се произвежда от мозъка и кара човек да се чувства уморен. Този хормон се секретира в по-големи количества през нощта, когато е тъмно и е от жизненоважно значение за регулирането на нормалните цикли на сън и събуждане.


Какви са причините за синдрома на неравномерен ритъм на сън-събуждане?

Основната причина за синдрома на неравномерен ритъм на сън-събуждане е почти цялостната липса на циркадния ритъм, отговорен за регулиране на периодите на будност и почивка.


Хората с невродегенеративни разстройства като болестта на Алцхаймер са изложени на повишен риск от развитие на синдрома на неравномерен ритъм на сън-събуждане.


Разпространението на синдрома на неравномерен ритъм на сън-събуждане се увеличава с възрастта. Възрастта обаче сама по себе си не е рисков фактор. Свързаните с възрастта нараствания на неврологичните и психичните разстройства допринасят за развитието на това състояние.


Някои фактори, не са пряко свързани със синдрома на неравномерен ритъм на сън-събуждане, но могат временно да нарушат ритъма на съня. Те включват нередовни работни смени (превключване между дневни и нощни смени) и чести пътувания между различни часови зони.


Библиография:
National Center for Biotechnology Information (NCBI). Blume C, et al. Effects of light on human circadian rhythms, sleep and mood
National Center for Biotechnology Information (NCBI). Zee P, et al. Circadian rhythm sleep disorder: Irregular sleep wake rhythm
Reid KJ, et al. Irregular sleep-wake rhythm