Изисква ли медицинска помощ синдромът на неравномерен ритъм на сън-събуждане?

Нередовните сън и събуждане, както и сънят за кратки периоди от време, могат да възникнат поради житейски обстоятелства и не са спешни медицински състояния.


Когато графикът за сън се променя по време и количество, това може да предизвика трудности със заспиването и сънливост през деня. Синдромът на неравномерен ритъм на сън-събуждане е много необичаен в сравнение с нередовното планиране на съня. Въпреки това, може да се наложи посещение при лекар, ако редовно бъдат проявявани признаци на синдрома, особено при наличието на рискови фактори.Как се диагностицира синдромът на неравномерен ритъм на сън-събуждане?

Лекарят трябва да бъде информиран за текущи проблеми на пациента с безсъние или прекомерна сънливост през деня.


Лекарят може да предпише на пациента да води дневник на съня и да използва актиграф (портативен апарат, като часовник на ръката), които да помогнат за диагностицирането на нарушението. Дневникът на съня включва водене на запис колко дълго и кога пациентът е спал през определен период от време. Тези инструменти се използват за проследяване на съня в продължение на поне 7 дни.


Как може да бъде контролиран синдромът на неравномерен ритъм на сън-събуждане?

Не съществува основно лечение за синдрома на неравномерен ритъм на сън-събуждане. Въпреки това, някои терапии и промени в начина на живот могат да помогнат при състоянието. Те включват:

  • Контролиране на излагането на светлина. През деня пациентът трябва да бъде изложен на ярка светлина. Този период на експозиция също трябва да бъде увеличен. През нощта излагането на светлина от телевизионни и компютърни екрани трябва да бъде ограничено;
  • Прием на добавки с мелатонин;
  • Планиране на социално взаимодействие, упражнения и други дейности;
  • Създаване на възможно най-привлекателна и удобна среда за сън
  • Намаляване до минимум количеството шум в стаята за сън;

Крайната цел на лечението е да помогне на пациента да спи по-дълго през нощта и да увеличи максимално неговата будност през деня.


Библиография:
National Center for Biotechnology Information (NCBI). Blume C, et al. Effects of light on human circadian rhythms, sleep and mood
National Center for Biotechnology Information (NCBI). Zee P, et al. Circadian rhythm sleep disorder: Irregular sleep wake rhythm
Reid KJ, et al. Irregular sleep-wake rhythm