Ако страдате от хъркане или от хъркането на вашия партньор, британски учени препоръчват нестандартна терапия: уроци по пеене.


Учени от Exeter University демонстрират със собствено изследване, как певческите упражнения подсилват определени мускули в гърлото и облекчават не само хъркането, но и симптомите на обструктивната сънна апнеа – състояние, при което хората спират да дишат по време на сън.

Както хъркането, така и апнеата могат да са директен резултат на отслабените фарингиални мускули, намиращи се в горната част на гърлото. Пеенето подобрява тонуса и силата именно на тези мускули чрез определени вокални упражнения.

Докато хъркането само по себе си не е опасно, то може както да нарушава качеството на съня на околните, така и да прикрива задълбочаваща се сънна апнеа. Апнеята може да повиши значително риска от внезапна сърдечна смърт, особено у страдащи от наследствени сърдечносъдови заболявания и хипертония.

Проведеното изследване включва 120 души – 60 с хронично хъркане и 60 страдащи от обструктивна сънна апнея. На участници и от двете групи произволно се назначава иновативна „вокална терапия“ за период от три месеца, докато останалите само се наблюдават за същото време.
Вокалната терапия включва упражнения за глас и някои песни в караоке вариант, записани на CD носители, които се изпълняват всеки ден в продължение на 20 минути.

NEWS_MORE_BOX


В края на изследването резултатите разкриват, че вокалните упражнения понижават остротата, честотата и шума на хъркането: страдащите се записват всяка нощ и постепенно хъркането става все по-рядко и по-слабо. Това подобрява значително качеството и продължителността на съня им независимо дали страдат само от хъркане или то е придружаващо за сънната апнея. При контролната група, която не била подложена на вокални упражения, промени в състоянието не се наблюдават.Вокалната терапия отваря нова врата за страдащите от хъркане и апнея, понеже досегашните решения включват не само скъпоструващи медикаменти, но понякога и хирургични интервенции. Изследване от 2013 г. сочи, че пеенето е от полза и за сърдечносъдовата система, което го прави още по-препоръчителна алтернатива на сегашните терапии против хъркане и обструктивна сънна апнея.