Трудно заспиване, ранно събуждане, често будене през нощта са само първите мъчителни сигнали на хроничното недоспиване. Според ново изследване от Медицинското училище в Харвард, разпокъсания график на съня е възможно да повиши риска от сърдечно съдови заболявания. Петгодишното им проучване установи, че при по-възрастните хора, нередовният сън води до по-високи проценти на сърдечни пристъпи и инсулти.

 

Така лошия сън влиза ударно в списъка с рискови фактори за развитие на сърдечно съдови заболявания, наред с високото кръвно налягане, високия холестерол, затлъстяването и диабета.„Проучването е важно, защото идентифицира скрит ранен риск“, казва кардиологът д-р Томас от Медицинския център „Мерси“ в Балтимор. „За разлика от възрастта и фамилната обремененост, сънят е нещо, което имаме потенциала да променяме. Всеки път, когато можем да идентифицираме променлив рисков фактор за сърдечно съдовите заболявания, ние получаваме друго оръжие в битка срещу водещия убиец в световен мащаб“, коментира още той.


Проучването изследва близо 2000 участници от различни етноси, на възраст от 45 до 84 години. Подбрани са хора, които не страдат от сърдечно съдови заболявания, и още в началото преминават през анализ на съня с помощта на полисомнография. След това в продължение на 7 поредни дни те са носили устройство на китката си, което следи тяхната активност за сън и бодърстване (актиграф).


Ценното на проучването е, че е продължило 5 години и показва, че хората с най-нередовна продължителност и промяна в часовете за сън, са с над 2 пъти по-голям риск от сърдечносъдово събитие, в сравнение с хора с най-редовни модели на сън. Изследването е публикувано на 2 март в списанието на Американския колеж по кардиология.


Нещо повече - дори когато учените елиминират от групата изследвани, работниците на смени, които имат най-променливите графици от всички, те откриват същите резултати. Авторите стигат до заключението, че „отклонение, по-голямо от 90 минути и трайна променливост на времето на сън категорично води до по-висок риск от сърдечно съдови заболявания“.


Защо се случва?

Подобно на много системи в тялото, сърдечносъдовата система разчита на нашите биологични ритми, за да поддържа нормалното си функциониране. Кръвното налягане, например, пада през нощта и рязко се повишава преди да се събудим. Ето защо утрото е времето когато хората са по-застрашени от инфаркт, инсулт или внезапна сърдечна смърт.


Доказано е още, че смущенията на съня влияят на вегетативната нервна система, която управлява нормалното сърдечно функциониране. И нарушават нормалния режим на хранене и тренировки.


Затова учените са категорични, че спазването на редовен график на сън всеки ден от седмицата - лягане и събуждане приблизително в едно и също време - е от изключителна важност за здравето на сърцето.

 

Източник: Everydayhealth