На път е ново лекарство срещу инсомния, без странични ефекти. Медикаментът позволява спокоен сън през нощта и добро настроени и енергия на сутринта.

Известен под името DORA-22, медикаментът не предизвиква странични реакции като замаяност и проблеми с концентрацията, в сравнение с останалите познати лекарства, изписвани при безсъние.

DORA-22 блокира действието на съединението орексин, хирмон, отговорен за събуждането.

Резултатите от експерименталните проучвания на медикамента показват, че групата, която взима DORA-22, спи много по-спокойно и непробудно в сравнение с плацебо групата.

Фармацевтичният гигант Merck, който разработва новия медикамент, обяви, че са необходими допълнителни изследвания преди да бъде пуснат на пазара.

NEWS_MORE_BOX


Безсънието е състояние, при което човек трудно заспива, лесно се събужда или и двете. Когато човек страда от безсъние, обикновено се събужда изморен, което затруднява извършването на ежедневните му задължения. Продължителната липса на сън може да доведе до проблеми със здравето, намаляване на трудоспособността и качеството на живот.

Лекарска помощ трябва да се потърси, когато безсънието продължава повече от три седмици или по-малко, но нарушава дневните навици и задължения.

Безсънието пречи на обичайното функциониране на онези системи в мозъка, които поддържат съня. Инсомнията може да бъде симптом, предизвикан от различни здравословни състояния, а може и да не се дължи на конкретен проблем.

Страдащите от безсъние, са склонни несъзнателно да преценяват времето, за което ще заспят, и подценяват това, през което са заспали.