Прекомерното време, прекарано в сън, може да повиши риска от инсулт три пъти сред хората, които страдат от хипертония, твърдят експерти. 
 
Оказва се, че тези, при които сънят е по-малко от пет часа, също са изложени на риск от опасен мозъчен кръвоизлив
 
Екипът от болница Mount Sinai в Ню Йорк, анализират около 204 000 възрастни мъже и жени, които страдат от високи нива на кръвното налягане. Участниците са проследявани за период от почти 10 години.
 
Установява се, че тези, които редовно спят повече от осем часа през нощта, имат с 14% по-голям риск да получат инсулт, което е почти три пъти повече, в сравнение с хората, които не надвишават това време. 
 
Оказва се и че, когато става дума за сън, златната среда е от голямо значение, тъй като сред хората, които спят по-малко от пет часа, рискът от мозъчен кръвоизлив също е  по-голям с 11%. За сравнение, при тези, които спят между пет и шест часа, този риск е 6%. 
 
Въпреки резултатите, проучването не доказва, че конкретно прекомерният сън или неговият недостиг могат да доведат до повишен риск от инсулт. Не е изключено тези хора да спят много или малко, защото страдат от здравословен проблем. 
NEWS_MORE_BOX
 
Данните, които са представени по време на Американската асоциация по хипертония в Ню Йорк, САЩ, подкрепят тези от проучване, проведено от експерти от Университета в Кеймбридж по-рано тази година. Те установяват, че хората, които спят повече от осем часа, имат около 46% по-висок риск да бъдат засегнати от инсулт
 
Изследователите от Кеймбридж също установяват повишен риск с 18% от опасното състояние и сред тези, които прекарват в сън по-малко от шест часа всеки ден.