Различните пози по време на сън могат да облекчат появила се болка или да освободят тялото от натрупало се напрежение.

 

Сънят е момент от деня, в който тялото и съзнанието се отпускат. Въпреки това при наличието на болка или определен здравословен проблем, времето за сън може да доведе до стрес. Това се дължи на възможността от внезапно събуждане през нощта с още по-голяма болка.


 

Позата, в която се спи, както и начинът на позициониране на възглавниците може да подобри или да влоши дадено състояние. Различните пози за сън са по гръб, по корем и настрани. И трите основни позиции имат и положителни и негативни страни, които зависят от състоянието.

 

Сънят по гръб е често практикуван, тъй като тялото се отпуска и напрежението от ставите се освобождава. Въпреки това според специалисти, при склонност към хъркане или сънна апнея тази позиция не е особено подходяща.

 

При спане по корем често се натрупва напрежение във врата или в гърба. Съществуват обаче специални възглавници, които могат да го облекчат.

 

Най-популярната позиция е настрани. При нея дихателните пътища са свободни и ставите биха могли да бъдат оптимално отпуснати.

 • Бременност: При бременност се препоръчва спане настрани. Тази позиция, особено след поставяне на възглавница под корема и между коленете, облекчава напрежението от гръбначния стълб и позволява пълно отпускане на корема и ставите.
 • Болки в кръста: При болки в кръста се препоръчва спането по гръб. По този начин се отпуска гръбначният стълб. От полза биха могли да бъдат и поставени под коленете възглавници, които допълнително да облекчат напрежението.
 • Затруднено дишане: При затруднено дишане се препоръчва спане настрани с възглавница между коленете или сън по гръб с възглавница под коленете. И двете позиции могат да помогнат за поддържане на проходимостта на дихателните пътища.
 • Настинка или грип: При настинка или грип оптималната позиция е тази по гръб с повдигната върху възглавница глава. Това предотвратява по-сериозно запушване на синусите.
 • Болка във врата: Спането на една страна или по гръб облекчават болката във врата. Подходящото използване на възглавници в тези позиции също е препоръчително.
 • Сънна апнея: При сънна апнея спането настрани или по корем подсигуряват проходимостта на дихателните пътища.
 • Ишиас: Сънят на една страна и по гръб могат да помогнат за облекчаване на болката в седалищния нерв. Тези позиции понижават натиска върху седалищния нерв.
 • Болки в тазобедрената става: При болки в тазобедрената става се препоръчва спане по гръб или сън на противоположното бедро. Поставянето на възглавница между коленете може допълнително да облекчи натрупалата се болка.
 • Болки в коляното: Спането по гърб и настрани могат да помогнат при болки в коленете. Като цяло по-препоръчително е спането по гърб. Поставянето на възглавница между коленете отново може да бъде от полза.
 • Менструални крампи: Спането по гръб може да облекчи менструалните болки. Тази позиция, особено с възглавница под коленете, премахва натиска от корема и органите, както и от гърба, което да облекчава спазмите.
 • Инфекция на ухото: При инфекция и болка в едно от ушите се препоръчва спане на противоположната страна, както и лека елевация на главата, която да отстранява напрежението от вътрешното ухо.
 • Свръхактивен пикочен мехур: При свръхактивен пикочен мехур се препоръчва спането на една страна, тъй като това премахва напрежението от него. Повдигането на краката през нощта също е от полза за понижаване на нуждата от уриниране.

 

Референции:

https://www.cnet.com/health/sleep/best-sleeping-positions-for-these-12-different-health-conditions/

https://www.keckmedicine.org/blog/the-best-and-worst-sleep-positions-for-back-pain/

https://my.clevelandclinic.org/health/articles/9446-positions-to-reduce-shortness-of-breath

https://www.cnet.com/health/sleep/these-5-sleep-hacks-will-help-you-beat-the-flu/

https://www.health.harvard.edu/pain/say-good-night-to-neck-pain

https://www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/choosing-the-best-sleep-position

https://health.clevelandclinic.org/how-to-get-better-sleep-with-sciatica-pain/

https://centerforspineandortho.com/news/causes-of-hip-pain-at-night-and-ways-to-find-relief/

https://www.arthritis.org/health-wellness/healthy-living/managing-pain/fatigue-sleep/arthritis-pain-at-night-tips-to-position-yourself

https://health.clevelandclinic.org/3-home-remedies-for-an-ear-infection/

https://health.clevelandclinic.org/stop-full-bladder-killing-sleep/