Макар някои експерти в областта на съня да не са съгласни, специалисти, които изследват езика на тялото, установяват, че заемането на дадена позиция по време на сън може да бъде свързана с определени психични характеристики. 
 
С какво се отличава характерът на личността, в зависимост от позата, която заема по време на сън?
 
Поза Зародиш
 
Хората, които предпочитат да спят в тази поза, са твърди и упорити, но същевременно с това са чувствителни. Те се определят като бойци, освен това са и добросъвестни. 
 
Поза Копнеещ
 
Тези, които най-често спят по този начин, са непредубедени и възприемчиви. Заедно с това обаче, те са нерешителни и неуверени и искат повече от живота. 
 
Поза Войник
 
Обикновено предпочитащите да спят в тази позиция са резервирани личности. В допълнение, те са тихи, не обичат да драматизират и имат високи изисквания. 
NEWS_MORE_BOX
 
Поза Морска звезда
 
На тези хора им се носи славата на добри слушатели. Смята се още, че те са верни приятели, изключително услужливи са и не обичат да са център на внимание. 
 
Поза Свободно падане
 
Любителите на този начин на спане се характеризират с липса на контрол. Други черти, които ги отличават, са екстровертност, прибързаност, а също така чувство на тревожност