Какво представляват повтарящите се кошмари?

Кошмарите са сънища, които са свързани с неприятни емоции, като разстройват или обезпокояват човек. Според проучвания върху съня над 50 процента от възрастните съобщават, че имат спорадични кошмари. Някои хора обаче сънуват кошмари, които се случват по-често – повтарящи се кошмари. Повтарящите се кошмари обикновено се случват по-често при деца, отколкото при възрастни.


Не всички повтарящи се кошмари са еднакви всяка вечер. Много кошмари следват сходни теми, но могат да се различават по съдържание. Независимо от това, тези сънища често предизвикват едни и същи емоции, след като човек се събуди, които включват:


  • Гняв;
  • Тъга;
  • Вина;
  • Безпокойство

Тези мисли и чувства могат да затруднят заспиването отново. Повтарящите се кошмари често са причинени от основен здравословен проблем.


Какви са причините за повтарящите се кошмари?

Кошмарите могат да възникнат по ред причини, които включват:


Стрес, тревожност или депресия


Според проучванията стресът и травмите от детството могат да причинят повтарящи се кошмари по-късно в живота. Тревожността и депресията също могат да причинят кошмари, които е възможно да доведат дори до паническа атака.


Посттравматично стресово разстройство


До 71 процента от хората с посттравматично стресово разстройство (ПТСР) изпитват кошмари. ПТСР е една от основните причини за повтарящи се кошмари при възрастни.


Един от най-честите симптоми на посттравматично стресово разстройство е „повторно преживяване“ или връщане към травматично събитие или събития. Понякога тези ретроспекции могат да се проявят като кошмари. За хората с ПТСР повтарящите се кошмари могат да имат различни негативни ефекти, включващи:

  • Влошаване на симптомите на посттравматичното стресово разстройство;
  • Влошаване на симптомите на депресията;
  • Намаляване на качеството на съня

Съдържанието на тези кошмари може да варира при различните случаи. За някои хора тези сънища са репликиращи кошмари, при които първоначалната травма се възпроизвежда отново и отново. При други случаи, кошмарите съдържат символи за емоциите и чувствата от първоначалната травма.


Основни състояния


Някои нарушения на съня могат да доведат до повтарящи се кошмари. Сънната апнея е състояние, което се характеризира с прекъсване на дишането по време на сън.

 

Нарколепсията е нарушение на нервната система, което предизвиква тежка сънливост, халюцинации и сънна парализа. Състояния като тези могат да повлияят на качеството на съня и може да са основната причина за повтарящи се кошмари.


Лекарства


Някои лекарства, като антидепресанти, лекарства за кръвно налягане и други медикаменти, използвани за лечение на специфични състояния, могат да причинят кошмари. Според проучване най-често причиняващите кошмари лекарства включват успокоителни и хипнотични лекарства, бета-блокери и амфетамини.


Злоупотреба със субстанции


Съществуват много последствия при злоупотреба с вещества, кошмарите са едно от тях. Тези кошмари може първоначално да бъдат по-интензивни, но обикновено намаляват след преминаване на ефекта на веществото.


Библиография:
National Sleep Foundation. Nightmares and sleep
American Academy of Family Physicians. Nightmares and disorders of dreaming
Healthline. Why Do We Have Recurring Nightmares?