Каква е разликата между кошмарите и нощните ужаси?

Въпреки че кошмарите и нощните ужаси си приличат, те са доста различни преживявания. Кошмарите са смущаващи, ярки сънища, които обикновено карат човека да се събуди внезапно, като тези сънища често се запомнят лесно.


От нощните ужаси събуждането е трудно. Нощните ужаси са повтарящи се епизоди на сънища, които карат човек да се чувства буден, като той може да извика, да плаче, да се движи или да демонстрира други признаци на страх и възбуда.


 

Нощните ужаси и кошмарите се случват по време на различни стадии на съня. Когато човек спи, обикновено преминава през четири стадия на сън. През първи и втори стадий спящият е в лека фаза на сън. При трети и четвърти стадии човек изпада в по-дълбок сън.


Приблизително на всеки 90 минути спящият влизате в това, което често се нарича пети стадий на сън, а именно сън с бързо движение на очите (REM). Нощните ужаси обикновено се случват, когато сънуващият е в не-REM сън, докато кошмарите се случват по време на REM сън.


Какво е лечението за повтарящите се кошмари?

В много случаи лечението на повтарящи се кошмари включва лечение на основното състояние.


Депресия и безпокойство


Лечението на състояния като депресия и тревожност може да помогне за разрешаването на проблемите с мислите и чувствата, които е възможно да водят до кошмари. Някои от възможностите за лечение на тези състояния включват:

  • Психотерапия, особено когнитивно-поведенческа терапия;
  • Лекарства, като селективни инхибитори на реабсорбцията на серотонин;
  • Групи за подкрепа (хора, които осигуряват един на друг различни форми на взаимна подкрепа);
  • Техники за релаксация, като медитация и дълбоко дишане;
  • Редовни упражнения

Нарушения на съня


Лечението на нарушенията на съня, като сънна апнея и нарколепсия, може да бъде различно. Сънната апнея обикновено се лекува с дихателни машини, лекарства, промени в начина на живот и в някои случаи дори с операция.


Нарколепсията се лекува най-често с лекарства, като стимуланти и някои антидепресанти.


Библиография:
National Sleep Foundation. Nightmares and sleep
American Academy of Family Physicians. Nightmares and disorders of dreaming
Healthline. Why Do We Have Recurring Nightmares?