Ако четете това, вероятно смятате, че не си доспивате. Но знаете ли, че можете да се разболеете от твърде много сън? При новите изследвания на съня изскачат какви ли не изненади.


Явно е, че трябва да се наспим добре, за да сме пълноценни, докато сме будни.

 


Има препоръки по колко часа да спим в различните етапи на живота си, като експертите смятат, че осем до десет часа са достатъчни при тийнейджърите, а възрастните могат да минат и със седем до девет часа. Проблем ли е обаче, ако спите повече от това време?

 

Направени са редица изследвания, които показват ясно връзката между продължителния сън (който при различните проучвания се дефинира по различен начин) и някои проблеми като затлъстяване, проблеми със сърдечно-съдовата система и дори смъртността.

 

Защо обаче прекалено многото сън води до такива неприятности? Има няколко възможни обяснения. Твърде дълго спане може да е белег за някои умствени и психически разстройства.

 

Нещо повече, ако прекарваме твърде много време в леглото, сънят ще стане по-неспокоен и реално няма да се наспим добре. Значи ли това, че хората, които обичат да си поспиват, трябва да ограничат времето си в страната на забравата? Според настоящите данни това не е необходимо.

 

Но учените трябва да намерят връзката между съня и здравето, ако искаме да използваме тази информация за наше добро.

 

По-дългият сън е причина за отключване на сърдечносъдови заболявания. Спането повече от 8-9 часа през нощта повишава риска с 34%.
 

Риск от затлъстяване. Има твърдение, което казва, че хората, които не си доспиват са в риск от затлъстяване. Обратното също валидно, тъй като човек, който прекарва твърде много време в леглото, има по-малко време да бъде активен и да изразходва енергия и калории.

 

Риск от отключване на диабет. Повечето сън може да повиши нивата на кръвна захар в тялото ви. Това може да се случи и при недоспиване.

 

Нарушена концентрация. Трудно се съсредоточавате? Причината може да е в преспиването. Редовното преспиване може да състари ума и да затрудни извършването на ежедневни операции.