Наваксването на загубата на сън през седмицата може да помогне за понижаване на риска от диабет тип 2 при мъжете, показа ново проучване на Los Angeles Biomedical Research Institute и University of Sydney. То е представено миналата седмица по време на 95-та годишна среща на ендокринолозите в Сан Франциско.


Голяма част от болните от диабет тип 2 имат проблеми със съня през нощта. Ръководителят на изследването д-р Питър Лиу е категоричен, че поспиването до късно увеличава чувствителността на тялото към инсулин и по този начин подобрява способността за изчистване на глюкозата от кръвоносната система. Дори няколко часа допълнителен сън намалява значително риска от развитието на диабет тип 2.


Захарният диабет тип 2 се нарича още неинсулинозависим и обикновено се среща при хората над 40-годишна възраст.При захарен диабет тип 2 панкреасът произвежда инсулин, но неговото количество не е достатъчно да поддържа кръвната захар в нормални граници. Неефективното действие на инсулина се обуславя от наличието на прекомерно много мастна тъкан.


Екипът учени, начело с д-р Питър Лиу, са проучвали 19 мъже на средна възраст 28,6 години. Всичките спят недостатъчно през седмицата, в продължение на най-малко шест месеца. Средно те успявали да съберат по 6,2 часа сън по време на работната седмица.


Всички изследвани мъже са наваксвали сън през почивните дни, със средно допълнително 2,3 часа на денонощие. Резултатите от изследването показват, че наваксването на съня през почивните дни е подобрило значително чувствителността на тялото към инсулина. Това дава ценна информация относно начините за предотвратяване на диабет тип 2, категоричен е д-р Питър Луи.