Необходимостта от следобедна дрямка далеч не е необичайно явление, но се оказва, че данните относно ползите и вредите от нея варират от удължаване до съкращаване на живота. Експерти предупреждават, че чувството на умора, която ежедневно се появява около обедните часове, може да бъде и признак за лошо здравословно състояние. 
 
От данните на проучване, проведено от изследователи от Университета в Кеймбридж, става ясно, че сред хората, които редовно подремват след обяд за повече от час, рискът от преждевременно достигане до летален изход се повишава с 32%. Ако времето е по-дълго, дрямките се свързват с риск от развитие на респираторни заболявания
 
Има данни и в другата крайност. Така например в резултатите на ново проучване, представени по време на Конференция на европейското дружество по кардиология, се посочва, че дрямките всъщност могат да спасят живот. 
 
От данните става ясно, че нивото на кръвното налягане на хората, които спят и през деня, е с 5% по-ниско, в сравнение с тези, които не подремват след обяд. По думите на водещия изследовател от предишни проучвания става ясно, че спадът в кръвното налягане намалява риска от развитие на сърдечносъдови заболявания, както и опасността от достигане до летален изход, вследствие на подобно заболяване. 
 
Интересното е, че колкото по-дълго време участниците подремват, толкова повече се понижават и нивата на кръвното им налягане
NEWS_MORE_BOX
 
 
Според експертите, за да се чувстваме будни и отпочинали, кратката дрямка е най-ефективна – 10-20 минути. Ако тя продължи за по-дълго, вече се навлиза във фазата на дълбок сън, който няма възстановителен ефект, а остава усещането за умора. За да се постигне възстановяване от дълбокия сън, той трябва да бъде поне 90 минути – един завършен цикъл на съня. 
 
Специалистите поясняват, че всеки човек има нужда от различно време за сън, но в случая е важно да се зададе въпросът защо има нужда от дрямка
 
Така например изследователи от университета в Станфорт, Калифорния в САЩ, обясняват, че, ако по време на 20-минутна дрямка се случва и сънуване, това е знак, че нощният сън е недостатъчен.