Нека си го кажем. Сънят заема голяма част от живота ни - дори и да не успяваме винаги да вземем нашите 8 часа пълноценен сън. Ако имате проблеми със заспиването или често се събуждате през нощта е време да бъдат потърсени причини, на които се дължи. Причините могат да бъдат различни, но нищо не ни коства да изпробваме няколко нови позиции, които значително могат да облекчат проблема.


Не е учудващо, че една от най-популярните позиции за сън е феталната или по-често срещана като ембрионална. Според Националната фондация за сън положението на плода носи множество предимства. Не само, че е чудесно за болки в долната част на гърба или бременност, но паралелно с това може да редуцира и епизодите на хъркане.


За съжаление, спането в ембрионално положение може да има и няколко недостатъка. Уверете се, че позата ви е сравнително отпусната, в противен случай Вашето удобно положение може да ограничи дълбокото дишане. Освен това, ако имате проблеми със ставна болка или скованост е възможно сутрин те да са по-изразени.Спането на някоя от двете страни също има своите позитиви и недостатъци. Учени установиха, че спането на дясната страна увеличава епизодите на проява на киселини и стомашен рефлукс. Това налага и препоръката за смяна на позицията през нощта неколкократно, за да бъдат избегнати подобни неприятни прояви.


Спането на една страна може още да доведе до скованост в раменете, включително и на челюстта. Освен това спането повлиява и може да допринесе върху появата на бръчки.


Ако трябваше да класираме позиции за сън, лежането по корем би било в края на списъка. Макар че е добра позиция при проблеми с хъркането или начални прояви на сънна апнея, редица са негативите, които можем да получим от това да спим в тази позиция.


Спането по корем може да доведе до проява на болки във врата и гърба. Налице е допълнително напрежение в мускулите и ставите, поради което може да се събудите уморени. Поставянето на възглавница под долната част на корема може да помогне за намаляване на болката в гърба.