Гестационният диабет е специфично състояние, отключвано по време на бременността. То се характеризира с повишена кръвна захар и се установява най-често през втората половина на бременността при жени, които преди да забременеят не са имали подобни проблеми.

 

Рискът от гестационен диабет нараства с хода на бременността под влияние на различни причини. Основните сред тях са наследствената предразположеност към диабет и начинът на живот. Ново проучване показва, че водеща особеност в начина на живот, която може да отключи гестационен диабет е недоспиването.


 

Според учените бременните жени, чийто сън редовно е по-кратък от 6 часа, са изправени пред 2 пъти по висок риск от гестационен диабет, в сравнение с жените, които спят по поне 8 часа на денонощие.

 

Установено е, че удължаването на съня през бременността влияе много позитивно на нивата на глюкозата в кръвта. По-дългият сън балансира хормоналните нива в организма, включително тези на инсулина. Така рискът от инсулинова резистентност и асоциираната с нея хипергликемия намалява. До момента тази зависимост беше потвърдена при различни възрастови групи, а вече и при бременни.

 

Установено е, че продължителността на съня на съвременния човек все повече намалява, а бременните жени не правят изключение. Проучванията показват различни промени в модела на съня през различните триместри, като всяка от тези промени има отношение към риска от гестационен диабет.

 

През първите три месеца на бременността най-често се установяват повишена сънливост и леко увеличаване продължителността на съня спрямо нормите от преди забременяването. Ефектът се асоциира с повишените нива на хормона прогестерон през първия триместър.

 

През втория триместър органогенезата и бързото нарастване размерите на плода водят до зачестяване позивите за уриниране през нощта и по-чести нощни събуждания. Общият ефект върху съня вече е негативен.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Най-осезаеми са проблемите със съня през третия триместър, когато едновременно се затруднява и заспиването, и поддържането на съня. Причина за това са както хормоналните, така и чисто физическите промени в тялото на жената.

 

Всички посочени изменения отслабват възможността на женския организъм да упражнява необходимия контрол върху нивата на кръвната захар. Проучванията сочат, че в резултат на тях от една страна може да се отслаби толерантността на клетките към кръвната глюкоза, а от друга – да се повиши инсулиновата резистентност. И в двата случая рискът от гестационен диабет се повишава. Научните данни сочат, че рискът е най-сериозен при продължителност на съня под 6 часа.

 

Тези данни поставят нормалния и пълноценен сън сред водещите цели през бременността, еднакво важни за здравето и на майката, и на плода.