Ново проучване показва, че добрият сън  при мъжете е достатъчен фактор, съпътстващ тяхното дълголетие. При жените, освен пълноценна почивка, осигурена чрез сън, е необходимо спазването на диета, осигуряваща балансиран прием на храна. Това показват изследванията на Университета Монаш, Националният медицински център и Националния здравен изследователски институт на Тайван.

Изследователите  наблюдават закономерност между недобрият сън, липсата на апетит и понижаване на имунната защита на организма.

Недостатъчният и непълноценен сън може да отключи редица заболявания като диабет, коронарна болест на сърцето и затлъстяване. Според професор Марк от Департамента по епидемиология и превантивна медицина на Университета Монаш качественият сън има по-голямо значение за смъртността на мъжете, отколкото при жените. Изследването показва, че при жените, консумиращи храни, богати на витамин В6, лошите навици на сън могат да бъдат пренебрегнати.

Проучванията сочат, че жените страдат два пъти по-често от недостатъчно добър сън. Недоспиването, съчестано с недостатичен прием на витамин В6 с храната, носи със себе си и други неблагоприятни последствия като понижени нива на желязо в кръвта.

NEWS_MORE_BOXКакто при мъжете, така и при жените добрата храна и пълноценният сън се отразяват добре на външния вид. Хората, които не спят достатъчно и пълноценно, са с понижен апетит, изглеждат изморени и нямат добра концентрация.

Тези характеристики могат да бъдат избегнати чрез съчетаването на добра храна, особено при вегетарианци, която да бъде богата на белтъчини, витамини и др. полезни вещества и пълноценна почивка.

Хората, които си осигуряват достатъчно сън успяват да поддържат доброто си здраве на високо ниво, което от своя страна им осигурява по-дългъл,  пълноценен и качествен живот.