Че фазите на луната влияят на човешкото поведение и съня, се подозира отдавна, но вече има и научни потвърждения за причинно-следствената връзка между пълнолунието и проблемите със съня.

 

Ясната зависимост открива тригодишно проучване на състоянието на съня при 30 души в Базел, Швейцария.


 

Учените установяват, че пълнолунието оказва съществено влияние върху съня ни в различни аспекти, провокирайки 3 ефекта:
•    Удължава времето, необходимо за заспиване – т.нар. латентност на съня;
•    Намалява продължителността на съня:
•    Влошава качеството му;

 

Разбира се, специфичното влияние на луната върху съня не се долавя при всеки човек с една и съща сила. Най-податливи на влошаване качеството и продължителността на съня по време на пълнолуние са хората, изпитващи хронично безсъние и недоспиване. При тях проблемите със съня отбелязват ясен пик в нощите, в които се отчита пълнолуние. Установено е, че продължителността на съня се намалява средно с около 30 минути на нощ. Сама по себе си това не е много сериозна разлика, но комбинирана с по-трудното заспиване вечер тя е причина тази група хора да се оплакват от сериозно недоспиване и отпадналост след нощи с пълнолуние.


 Като основен фактор, обясняващ причинно-следствената връзка между пълнолунието и качеството на съня, учените посочват влиянието на фазата на луната върху секрецията на мелатонин в тялото. Установено е, че в периоди на пълна луна количеството секретиран хормон на съня е по-ниско, отколкот ов нормални ситуации. Като допълнение към и без това нарушената секреция на мелатонин при хора с хронични проблеми със съня, тази особеност ясно обяснява защо проблемите им се влошават при пълнолуние.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Най-интересното в случая е как влиянието на луната върху съня се е запазило до такъв напреднал етап от еволюционнот развитие на човека. Според учените по-силната нощна осветеност в дните на пълнолуние нормално е нарушавала съня в праисторически времена, когато хората са спели под открито небе. Тогава силната вечерна светлина буквално е обърквала мозъка и той не е успявал навреме да настрои работата на организма към режим за сън. При такива условия трудното заспиване би било напълно обяснимо.

 

Проучването на научния екип в Базел обаче е проведено в лабораторни условия при пълна липса на светлина в спалнята на участниците дори в дните на пълнолуние. Фактът, че дори при такива условия влиянието на луната върху съня продължава да се усеща, показва, че причинно-следствената връзка в случая е вродена и инстинктивна, а не само зависима от външни обстоятелства.

 

Нарушенията на съня в дните на пълнолуние са напълно нормални за хората с хронични проблеми с него. И няма изгледи тази зависимост да изчезне с времето. Малко по-засилени грижи за подобряване на съня в дните около пълнолунието са най-логичната препоръка за превенция на недоспиването.