Периодичните движения на крайниците представляват вид нарушение на съня. То се характеризира с периодично възникващи епизоди от неволеви, повтарящи се мускулни движения, най-често в долните крайници. В лека степен това разстройство на съня може да остане незабележимо за засегнатия и да не попречи на качестовото на неговата нощна почивка. В по-тежка степен обаче заболяването може да доведе до изразена инсомния и повишена дневна сомнолентност.

 

Тъй като състоянието се наблюдава в сънено състояние, обикновено заспиването не представлява проблем. То обаче може да доведе до чести събуждания през нощта и недоспиване, което резултира в понижена активност през деня и умора. Макар причината за настъпване на това нарушение на съна все още да не е известна, прoучвания показват връзка между неговата поява и по-ниската физическа и психологическа активност в будно състояние.


 

Две са формите, в които може да се наблюдават периодичните движения на крайниците:

 • Периодични движения на крайниците в сънено състояние;
 • Периодични движения на крайниците в будно състояние.

Първата форма е много по-разпространена. Когато възникват нощем периодичните движения в крайниците могат да прекъснат съня многократно. Обикновено пациентът не осъзнава наличието на проблема или кратките събуждания през нощта. Най-често партнъорът в леглото забелязва и съобщава за наличието на необичайните движения.

 

Интензивността на движенията може да варира от нощ на нощ. Обикновено настъпват във фазата на NREM сън, която е по-застъпена в първата половина на нощта. Когато движенията настъпват с висока интензивност те могат да се наблюдават и през деня в будно състояние. Макар и по-рядко периодични движения могат да засегнат и ръцете.

 

Какво представляват периодичните движения на крайниците?

Движенията в крайниците, асоциирани с това състояние, представляват стереотипни повтарящи се движения на екстензия (повдигане на големия палец), придружена от лека флексия (сгъване) в тазобедрената, колянна и глезенна става. Епизодите продължат около 2 секунди, по което се различават от бързите движения, характеризиращи истинския миоклонус. Периодът, през който се повтарят епизодите, е около 20 до 40 секунди с различна продължителност. Много често засегнати са и двата крака, но може да бъде засегнат и само единия крак.

 

При повечето хора появата на това състояние не води до сериозно нарушение на съня. В тези случаи не може да се говори за истинско разстройство на съня. Много често сънят на партнъора по легло е по-сериозно засегнат. За разстройство на съня може да се говори, едва когато състоянието нарушава качеството на съня на засегнатия, както и неговото дневно функциониране.

 

Състоянието може да провокира появата на следните оплаквания:

 • Депресия;
 • Проблеми с паметта;
 • Проблеми с концентрацията;
 • Умора

Най-честите признаци за наличието на проблема, които често се съобщават от партнъора по легло са:

 • Необичайни, повтарящи се движения на тялото по време на сън;
 • Тези движения възникват по-често в краката;
 • Усещане за постоянна умора, дори и след по-продължителен сън;
 • Честа умора през деня

Наличието на тези оплаквания може да се дължи и на някоя от следните причини:

 • Друго нарушение на съня;
 • Соматично заболяване;
 • Психично заболяване;
 • Злоупотреба с вещества

Кои са рисковите фактори за появата на това нарушение на съня?

Периодични движения в крайниците може да се наблюдава както в детска, така и в зряла възраст. Рискът е по-голям с напредване на възрастта, което определя по-високата честота на поява на заболяването сред възрастните хора. Средно около 34% от хората над 60-годишна възраст са засегнати. Засега не е открита ролята на фамилния фактор, нито определен превес сред мъжкия или женския пол.

 

Проучвания показват по-голяма честота на поява на заболяването при наличието на следните три други видове нарушения на съня:

 • Синдром на неспокойните крака;
 • Поведенческо разстройство по време на REM сън;
 • Нарколепсия

Проучвания показват, че недостигът на желязо може да влоши състоянието.

 

По-висок риск от поява на това двигателно нарушение се открива и при пациенти с:

 • Травма на гръбначния стълб;
 • Мултисистемна атрофия; 
 • Хранително разстройство, свързано със съня.

Някои медикаменти също могат да окажат негативно влияние, например някои антидепресанти; литий; допа-антагонисти (например лекарства против повръщане).

 

Несигурна връзка се открива и при поява на състоянието при налично бъбечно заболяване, Паркинсонова болест; синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност; бременност; посттравматично разстройство; множествена склероза.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Как се поставя диагнозата и налага ли лечение?

Диагнозата изисква снемането на обстойна анамнеза, най-вече от страна на близките на пациента. Желателно е воденето на дневник на съня, както и провеждане на полисомнографско изследване за обективизиране на състоянието.

 

Медикаментозно лечение се изисква само в случаите, когато е налице сериозно влошаване на качеството на съня и ежедневната активност. В такива случаи са показани същите препарати, които се прилагат при синдрома на неспокойните крака, а именно допа-агонисти. Приложение намират в някои случаи и сънотворни средста, антиепилептични средства и др.