Въпреки че в някои случаи дори и инцидентното недоспиване може да изглежда като не чак такъв проблем, лишаването от сън има широк спектър от отрицателни ефекти върху организма, които надхвърлят дневната сънливост. Липсата на сън може да се отрази върху преценката ни, координацията, както и времето за реакция. Всъщност, лишаването от сън може да ни повлияе точно толкова върху адекватността, колкото и това да сме пияни.


При новородените до 3-месечна възраст необходимия сън варира между 14 и 17 часа. За разлика от това между 3 и 12-месечна възраст кърмачетата спят средно между 12 и 15 часа.


Между 1- и 2-годишна възраст количеството на съня е сходен – между 11 и 14 часа, а в групата между 3 и 5 години средните стойности на съня за денонощие, който им е необходим е между 10 и 13 часа.Между 6 и 13 години броят на часовете, от които се нуждаят децата е средно от 9 до 11 часа, а във възрастта до 18 години – средно между 8 и 10 часа.


От 18-годишна възраст средният брой часове на денонощие се равнява на 7 до 9 часа.


Но важен е не само броят часове, които прекарваме в сън, а и качеството му. Под качествто се разбира преминаване през всички фази на съня. Ако си отделяме достатъчно време за сън, но все още имаме проблеми със събуждането сутрин е възможно да не прекарвате достатъчно време в различните фази на съня.


Най-честите симптоми, свързани с недоспиване:

Симптомите са свързани с прояви от различни органи и системи. Най-честите от общ характер са умората, летаргия и липса на мотивация. Налице е още раздразнителност, депресивни епизоди, намалено либидо, както и проблеми в отношенията с околните.


Нарушения могат да са налице и в мозъчната дейност; проблеми с ученето, концентрацията и паметта. Други симптоми са намалената креативност и умения за решаване на проблеми, както и затруднено вземане на решения.


Често е налице преждевременно стареене на кожата, отслабена имунна защита – съответно по-често боледуване от различни вирусни и бактериални инфекции. Качването на килограми също често съпровожда системното недоспиване.


Повишава се рискът от различни заболявания като инсулт, захарен диабет, високо кръвно налягане, болест на Алцхаймер и някои видове рак.