В зависимост от възрастта се нуждаем от различна продължителност на съня. Подрастващите обикновено се нуждаят от повече часове сън.

 

Експертите са изградили насоки за това от колко часа сън през нощта се нуждае организма ни в различна възраст.


 

Все пак подадените препоръките са ориентировъчни. В някои случаи спането с един час повече или по-малко от общия диапазон може да бъде приемливо въз основа на обстоятелствата.

 

Препоръките на Sleep Foundation - организация на експерти по съня, са: бебета от 0 до 3 месеца трябва да спят по 14-17 часа сън в денонощието, докато за кърмачетата от 4 до 11 месеца са препоръчителни между 12-15 часа сън.

 

За малките деца на възраст между 1 и 2 години се препоръчват между 11 и 14 часа сън в денонощието. За децата между 3 и 5 години е нормално да спят по 10-13 часа, а тези между 6 и 13 години - по 9-11 часа.

 

Тийнейджърите на възраст между 14 и 17 години се нуждаят от 8 до 10 часа сън в денонощието, докато младите възрастни между 18-25-годишна възраст и тези между 26 и 64 години се нуждаят от 7 до 9 часа сън в денонощието.

 

Според организацията по-възрастните хора - на и над 65 години, се нуждаят от 7-8 часа сън.

 

Тези препоръки са създадени от работна група, включваща 18 експерти от различни области на науката и медицината, които са прегледали стотици валидирани научни проучвания за продължителността на съня и ключови здравни резултати като сърдечносъдов риск, риск от диабет, психични разтройства като депресия, и други заболявания.

 

Оптималната продължителност на съня е много важна за поддържане на добро здравословно състояние. Поради тази причина работата или социалните дейности не трябва да отнемат от часовете за сън. Той е от съществено значение за добро физиологично и психично здраве.

 

Подобряването на хигиената на съня, което включва предразполагаща обстановка в спалнята и навиците, свързани със съня, е от доказана полза за постигане на по-добра и пълноценна почивка през нощта.

 

Референции:

https://www.sleepfoundation.org/how-sleep-works/how-much-sleep-do-we-really-need?fbclid=IwAR2CFLhg4OhqdoSjA2-a29JMGrQDxsYK-NIKYSdRffbZctQ19zdzKb6Vgzo