Качественият сън е от изключително значение за доброто здраве и почивка. Но сънищата – изключително ярки и достоверни, в които сънуващият осъзнава, че сънува, стимулират нервната система и е естествено да се зачудим дали в такъв случай качеството на съня не е засегнато.

 

Повечето хора не сънуват такива сънища всяка вечер. Това са т.нар. осъзнати сънища. Около 55% от хората поне веднъж в живота си са имали такъв сън.


 

Какво всъщност се крие зад осъзнатите сънища? Въпреки че същинската причина за появата на такива сънища все още не е известна, съществуват фактори, които могат да ги предизвикат. Така например, ако сте в състояние на нарколепсия - неврологично заболяване, характеризиращо се с прекомерна умора през деня и епизоди на силна нужда от сън, както и понижена способност за регулиране на циркадния ритъм - има по-голяма вероятност да сънувате осъзнати сънища. Това е така, защото при нарколепсия, човек влиза почти веднага в REM-фаза (фаза на дълбок сън), а именно през тази фаза може да сънуваме осъзнато.

 

Повлияват ли осъзнатите сънища качеството на съня? Един такъв сън може да ви събуди и силно да затрудни последващо заспиване, което със сигурност нарушава качеството на съня. В повечето случаи осъзнатите сънища са изключително вълнуващи и това може да попречи на качествената почивка по време на сън. И особено, ако се опитвате да управлявате „сценария“ на съня си. А това може да доведе до един порочен кръг – лошото качество на съня може да предизвика появата на кошмари, а мисълта за сънуване на кошмари може да наруши заспиването.

 

Можем ли да подобрим качеството на съня си? Ясно е, че не можем да контролираме какви сънища да сънуваме, но можем да направим всичко по силите си, за да си осигурим най-добрия сън и качествена почивка. Това може да стане чрез спазване на елементарни правила, наречени хигиена на съня. Едно от тях е да си лягаме и да ставаме в относително едно и също време, плюс-минус 30-40 минути. Би било добре да си имаме ритуал преди лягане и той да се превърне в рутина. Така ще подготвим тялото си за сън. При някои хора кофеинът повлиява негативно съня, за това кофеиновите напитки след 16 часа не са препоръчителни. Физическа активност като разходки сред природата, колоездене, йога биха повлияли положително нощния сън и заспиването.