Бета-блокерите се приемат от над 18 млн. европейци за състояния като хипертония и други сърдечносъдови заболявания. Те имат неприятен и често проявяващ се страничен ефект – понижават нощната продукция на мелатонин, което води до състояния от нарушен цикъл на съня до хронично безсъние.
 
Като медикамент, бета-блокерите имат само една цел в тялото: бета-рецепторите по повърхността на клетките на сърдечната мускулатура, гладките мускули, въздушните пътища, артериите и други тъкани, част от симпатиковата нервна система, които отговярят за реакциите на организма под стрес. Бета-блокерите взаимодействат с бета рецепторите и им пречат да се свързват с адреналин или други хормони на стреса. Тези лекарства защитават сърдечната мускулатура от аритмия, удар и хипертония, понижават симптомите на панически атаки, депресивни разстройства и др.
 
Бета-блокерите не могат да бъдат загърбени от пациентите с хипертония, само поради проблемите със съня, до които понякога водят. През последните 15 г, обаче, те са обект на силна критика, поради неизвестните им взаимодействия с мелатониновите добавки - популярно средство за третиране на безсъние. Благодарение на учени от Brigham and Women's Hospital, стана ясно, че мелатониновите добавки могат да се приемат напълно безопасно заедно с бета-блокерите и доказано повишават качеството и продължителността на съня.
 
Екипът се позовава на собствено изследване, водено от д-р Франк Шеер. Според него, само за първите няколко дни се постига завиден резултат – увеличаване на ефективността от съня с над 22% и средно удължаване на РЕМ фазата на съня с 41 мин.
 
NEWS_MORE_BOX
 
След триседмично лечение, никой от изследваните пациенти не проявява признаци на понесени странични ефекти от мелатонина в комбинация с бета-блокер. След прекъсване на курса на лечение, качеството на съня не се влошава, а запазва подобреното си състояние.
 
Учените предупреждават, че приемът на мелатонинови добавки е доказано безопасен в комбинация с бета-блокери при хипертония, но не и с други лекарства или при други заболявания.