Дрямката през работно време може да повиши продуктивността на служителите, уверяват изследователи от Университета в Мичиган, САЩ.
 
Те обясняват, че т. нар. „пауър дрямка“ през деня може да облекчи чувството на натоварване, да се отрази благоприятно и на импулсивното поведение, както и да повиши безопасността на работното място.
 
Авторът на проучването Дженифър Голдшмид, която е докторант от Катедрата по Психология в университета в Мичиган, разказва, че подремването може да бъде изключително полезно за тези хора, на които се налага да будуват за дълъг период от време. По този начин се подобрява способността им да извършват трудните и натоварващи задачи.
 
Тя допълва, че много хора не спят достатъчно през нощта, което неминуемо оказва влияние върху нивата на енергията, вниманието и паметта.
 
За да се изследва начинът, по който късата дрямка засяга емоциите на хората, изследователският екип задава графикът с часове, определени за сън, на 40 души. Участниците на възраст между 18 и 50 години.
 
В продължение на три нощи доброволците следват графика, преди да се явят на компютърни тестове. Те също така трябва да отговарят и на въпроси относно степента на сънливост, настроението и импулсивността.
NEWS_MORE_BOX
 
 
След това на произволен принцип експертите добавят час дрямка на някои от участниците. През това време останалите трябва да гледат видео и не им е позволено да спят. Следва повторно тестване на всички доброволци.
 
В анализа на данните се посочва, че тези, които взимат едночасова дрямка през деня, са по-търпеливи по време на изпълнението на дадена задача, прекарват повече време в опити да разрешат проблема, в сравнение с останалите участници. Облагодетелстваните с повече сън са и по-малко импулсивни.
 
Данните от проучването са публикувани в сп. Personality and Individual Differences.