Иновативно устройство може да бъде новият метод на лечение за милиони хора, които са засегнати от хъркане
 
Според предварителни данни то помага на пациентите чрез трениране на езика, като по този начин се облекчават проблемите, свързани със съня, с около 50%. Това може да се случи само след 7 дни. 
 
Към момента в Тайван се провежда мащабно проучване, в което участие взимат 120 пациенти, страдащи от сънна апнея, при която се получава блокиране на въздушните пътища по време на сън. 
 
Новото устройство има пластмасово разширение, което е пълно с въздух в единия край. Засегнатите го държат в устата си, докато заемат различни пози по време на сън. Пациентите трябва да държат езика си срещу разширението и да притискат, докато достигне до налягането, необходимо за достатъчно разтягане на мускула
 
Някои от мускулите, които контролират езика, също са свързани с мускулите и тъканите на гърлото
 
Идеята е, че упражненията за езика помагат за укрепване на неговите мускули и по този начин спират попадането на тъканите във въздушните пътища. 
NEWS_MORE_BOX
 
Тъканите в устата и въздушните пътища, включително езика, естествено се отпускат, когато заспим. За повечето хора това не е проблем. При страдащите от сънна апнея обаче тези тъкани могат да блокират въздушните пътища в продължение на около 10 секунди. 
 
Хъркането е следствие на вибрациите на тъканите, когато въздухът принудително преминава през запушените въздушни пътища. Смята се, че липсата на мускулен тонус на езика играе ключова роля при сънната апнея. Това означава, че езикът е по-склонен да се отпуска и да запушва въздушните пътища. 
 
Употребата на новото устройство предотвратява това. 
 
Данните са публикувани в Canadian Respiratory Journal