Хората, които вечерят преди 21 часа или поне два часа преди лягане имат 20% по-нисък риск от развитие на рак на гърдата и простатата, става ясно от ново проучване.

 

Изследването е включило 621 мъже, които са имали рак на простатата и 1 205 жени, излекували се от рак на гърдата, както и 872 мъже и 1 321 жени без злокачествени заболявания, известни като контролна група. Д-р Манолис Когевинас, професор в Barcelona Institute for Global Health и автор на ново изследване, твърди, че механизмът не е съвсем ясен.


 

Авторите на проучването са разгледали начина на живот на всеки от участниците. Вторите е трябвало да попълват и въпросници относно хранителните си навици и спазването на препоръките за превенция на рака, като физическа активност и ограничаване на консумацията на алкохол.

 

Резултатите съвпадат с предишни изследвания, които са показали, че храненето в хармония с биологичния часовник на организма може да помогне за намаляване на риска от повторна поява на рак при оцелелите.

 

Проучванията на населението показват, че хората, които ядат късно през нощта, имат по-високи нива на затлъстяване и по-лош метаболизъм. А хората, които имат по-дълъг интервал между храненето вечер и съня, имат и по-добър контрол на кръвната захар.

 

Намалената способност за обработка на глюкозата е възможен механичен фактор, свързващ яденето в късните часове с риска от рак, според специалистите.

 

NEWS_MORE_BOX

 

Ракът на гърдата е на първо място по честота на онкологична заболеваемост при жените и представлява 27,3% от всички злокачествени заболявания при тях. Въпреки че заключенията на проучването се основават на силни биологични доказателства, данните все още са нови. Необходимо е да се направят още изследвания, сравняващи например кое оказва по-голямо влияние върху риска от рак – нощното хранене, затлъстяването или консумираните на нездравословни храни.

 

Ракът на гърдата е на първо място по честота от онкологичните заболявания при жените и представлява 27,3% от всички злокачествени заболявания при тях.

 

По данни на Националния раков регистър през 2013 г. у нас са регистрирани 2825 нови случая на рак на простатата, което бележи ръст от 60% за последните 10 години.