Какво представляват нощните ужаси?

Нощните ужаси, които се наричат още и сънни ужаси, представляват нарушения на съня, които се състоят в повтарящи се епизоди, причиняващи чувство на паника или страх, които обикновено продължават от 1 до 10 минути.


При възникването на нощен ужас, човекът изглежда събуден и може да извика, да плаче, да се движи или да прояви други признаци на страх и възбуда. Епизодът може да продължи до няколко минути, но обикновено пациентът не се събужда. Повечето хора лягат обратно и продължааат да спят след нощен ужас.Нощните ужаси са по-често срещани при малките деца, но се наблюдават и при възрастните. Приблизително 2% от зрелите хора също изпитва нощни ужаси. В действителност този брой може да е по-голям, тъй като хората често не си спомнят да са имали такива епизоди. Сънните ужаси обикновено започват в детството и намаляват с напредването на възрастта.


Какви са признаците на нощните ужаси?

Изправянето в седнало положение в леглото и викането често са първите признаци на нощен ужас. Други характеристики също може да включват:

  • Силен плач;
  • Гледане в празно пространство;
  • Буйстване;
  • Учестено дишане;
  • Ускорен сърдечен ритъм;
  • Зачервяване и изпотяване;
  • Обърканост;
  • Ставане, скачане от леглото или тичане из стаята;
  • Агресивно поведение, ако партньор или член на семейството се опита да спре потърпевшия

Как се случват нощните ужаси?

Нощните ужаси обикновено се случват по-рано през нощта, през първата половина на периода на сън. Това се случва по време на етапи 3 и 4 от фазата на съня с небързо движение на очите (NREM), наричан още „бавен сън” (при който има забавена вълнова активност). Необичайно е състоянието да възникне два пъти за една нощ, въпреки че е възможно да се случи.


Обикновено нощните ужаси продължават само от няколко секунди до минута при възрастните, но могат да продължат и 10 минути или повече. Нощните ужаси могат да продължат по-дълго при децата. След нощен ужас хората обикновено лягат и заспиват, без да си спомнят епизода, когато се събудят сутрин. Нощните ужаси може да бъдат изпитвани редовно или само няколко пъти всяка година.


Библиография:
Szelenberger W, et al. Sleepwalking and night terrors: psychopathological and psychophysiological correlates
Fleetham JA, et al. Parasomnias
Healthline. Adult Night Terrors: Why They Happen and What You Can Do