Кошмарите са сънища с ярко и смущаващо съдържание. Те са най-често срещани сред децата по време на РЕМ фазата на съня, но могат да се случат и на възрастните. При тези сънища обикновено се наблюдава внезапно събуждане.
 
Ужасите през нощта си имат своите характеристики. Те обикновено включват възбуда, тревога, потене и повишаване нивата на кръвното налягане. Децата много често крещят и изпитват ужас за няколко минути, докато се успокоят и успеят да заспят отново. Оказва се обаче, че между 2 и 8% от възрастните също страдат от кошмари. 
 
Темите на самите сънища варират при различните хора. Въпреки това се срещат и много еднакво съдържание. Така например често срещан е кошмарът, в който човек не може да се движи достатъчно бързо, за да избяга от задаваща се опасност. Друг познат на много хора сън е падането от голяма височина.
 
Ако сте претърпели скорошен инцидент или травмиращо събитие, ужасяващото преживяване може да бъде тема на кошмарите. Те обикновено се случват в първите няколко часа след заспиване и се преживяват по-скоро като чувства, а не като сънища.
 

Защо сънуваме кошмари?

Тези сънища обикновено се появяват спонтанно, но има и някои фактори, които могат да допринесат. 
 
Някои хора сънуват кошмари, след като са хапнали късно вечерта. По този начин се увеличава метаболизмът, който „сигнализира“ на мозъка да бъде по-активен. Има и определени медикаменти, за които се знае, че могат да допринесат за по-голямата честота на кошмарите. 
NEWS_MORE_BOX
 
 
Лекарства, които въздействат на химическите вещества в мозъка, като антидепресанти, а също така и наркотиците, често се свързват със сънуването на страшни сънища. От друга страна, отказът от медикаменти и някои субстанции, включително алкохол, също може да доведе до кошмари. 
 
Други фактори са липсата на сън, както и някои психически нарушения като тревожност, депресия, посттравматично стресово разстройство. Кошмарите могат да се дължат още на нарушения на съня.