Какво представлява смехът по време на сън?

Смехът по време на сън (хипногелия) е сравнително често срещано явление и обикновено не е повод за безпокойство. В повечето случаи учените смятат, че причината за смеха е сюжетът на съня по време на фазата на съня с бързи движения на очите (REM), което е напълно безвредно.

 


В някои случаи смехът по време на сън има връзка с нарушения на съня. В редки случаи хипногелията може да бъде симптом на неврологично разстройство.

 

Въпреки че Зигмунд Фройд и други видни психоаналитици приписват смеха по време на сън на несъзнателно проявление на първични инстинкти и страхове, експертите отхвърлят тази теория като не напълно достоверна.

 

Нормален ли е смехът по време на сън?

В повечето случаи смехът по време на сън е естествен отговор на сюжет на сън. Сънят често може да изглежда странен или не толкова смешен след събуждането.

 

Сънят с бързо движение на очите (REM) е най-дълбоката фаза на съня и това е единственото време, когато хората сънуват. REM е последният етап от цикъла на съня. През това време повечето хора изпитват мускулна атония, което означава, че мускулите на тялото са „изключени“ и на практика тялото е в парализа, за да не реагира с движения на съня.

 

Повечето хора изпитват смях по време на сън през втората половина на нощта и това може да ги събуди. Трудно е да бъде определено колко често се среща състоянието, тъй като засегнатите хора обикновено не съобщават за него. Изглежда обаче, че явлението се случва доста често.

 

Едно проучване е установило, че между 33-44% от малка извадка от деца в средно училище са изпитвали смях в своя сън поне веднъж през предходните 6 месеца. Същото проучване показа, че 73% от изследваните студенти съобщават, че са изпитали поне едно хипногелно събитие годишно.

 

В повечето случаи смехът по време на сън е нормално и безобидно състояние. Въпреки това, някои причини за смях насън може да изискват по-голямо внимание.

 

Референции:
1. National Institute of Neurological Disorders and Stroke. Brain basics: Understanding sleep
2. Boag, S. (2017). On dreams and motivation: Comparison of Freud's and Hobson's views
3. Trajanovic, N. N., et al. (2013). Sleep laughing – Hypnogely