Добрият сън е толкова важен, колкото и качествената храна или редовното спортуване. Много често, в резултат на преумора, притеснения, лошо хранене и т.н., се случва да не можем да заспим или да се будим на всеки час. Това влошава качеството на съня и ни прави нетрудоспособни.

 

Ето няколко доказани съвета, които ще помогнат да подобрим съня си.


 

Работете на естествена дневна светлина колкото е възможно по-дълго през деня. Тялото ни има естествен часовник, известен като циркаден ритъм. Той командва тялото, мозъка и хормоните и контролира съня и бодърстването.

 

Дневната светлина помага на циркадния ритъм да работи нормално. Работейки през деня на естествена светлина, с настъпването на вечерта организмът започва да се подготвя за сън.

 

Няколко проучвания потвърждават, че работата на дневна светлина подобрява нощния сън
Не използвайте осветление със синя светлина. Такъв вид светлина през деня не вреди, но нощно време може да повлияе на нормалния сън. Синята светлина, която излъчват телефоните и компютрите оказва най-негативно влияние на съня.

 

Ето няколко съвета как да намалите синята светлина през нощта:

  • Носете очила, които блокират синята светлина
  • Свалете си приложение, което намалява емисиите на синя светлина от устройствата
  • Спрете телевизора и всички устройства два часа преди сън.

 

Забравете за следобедното кафе. Проучване показва, че кофеинът от едно кафе може да остане в тялото 6 до 8 часа след приема. За това пиенето на кафе след 3 – 4 часа след обяд не е препоръчително, особено, ако имате проблеми със съня.

 

Премахнете дневния сън. Подремването след обяд ви зарежда, но може да наруши нощния сън. Спането през деня може да обърка естественият ви часовник и това да се отрази на заспиването през нощта. Това, обаче не е общовалидно правило. При някои хора дневната дрямка се отразява изключително добре, без да оказва влияние на нощния сън.

 

Лягайте си по едно и също време. Както беше споменато няколко пъти, тялото ни има биологичен часовник. Ако ние се подготвяме за сън и си лягаме всяка вечер по едно и също време, мозъкът ще бъде настроен по такъв начин и няма да имаме проблеми със заспиването. Много често проблеми със съня имат хора, които работят нощни смени, именно поради липсата на постоянен режим.