Сънят е необходим за доброто здраве на кърмачето и малкото дете. Често той е показател за здравословното му състояние. Трудно заспиване, неспокоен сън, събуждане през нощта и трудно заспиване отново, това са показатели за проблеми със съня.
Причините са различни. За да се установят, е необходимо да се открие какво точно безпокои малкия човек.


Нарушен дневен режим
Често неспокойният сън се дължи на неправилно разпределяне на деня. Късното ставане, късното лягане, продължителният сън през деня, липсата или ограничена физическа активност през деня водят до нарушения на съня. Препоръчва се режимът на детето да е разграфен така, че да има редуване на бодърстване и сън, като се предвижда по-продължителна почивка през нощта. В периода на бодърстване е необходимо детето активно да се занимава с игра или обучение. Умората от подобни занимания ще провокира лесното заспиване и дълбок сън през нощта. Задължително условие е, през деня сънят да е ограничен.

За да се изгради или коригира дневният режим, за начало е необходимо да се въведат точни часове на лягане и събуждане, както и на останалите дейности през деня. Важно е, те да се изпълняват в едно и също време всеки ден.


Хранене
Храненето дава отражение на качеството на съня. За децата това правило, е много по-валидно, отколкото за възрастните. Детето няма да може да заспи, ако се чувства гладно. Обратното, когато преди лягане е преяло, е възможно по време на сън да страда от тежест в стомаха и колики. Алергените, които се съдържат в храната, също мога да повлияят индиректно на съня. Затова се препоръчва при нарушения на съня да се съблюдава и режимът на хранене и качеството на предлаганата храна. Необходимо е да се предвиди време от час и половина след хранене преди детето да се сложи за сън.


Здравословно състояние
При заболяване на детето това веднага се отразява на съня му. Обикновено болното дете заспива бързо, сънят му е неспокоен. Лошият сън може да се дължи на главоболие, болка в корема, висока температура. Много често промените в съня на иначе спокойното дете посочват за влошаване на здравословното му състояние, което може да се дължи на заразяване с грипен вирус и др.
По принцип, когато има нарушения на съня, трябва да се направи консултация с педиатър. Лекарят извършва преглед и при необходимост назначава изследвания, издава направление за специалист.


Емоции
Една от най-честите причини за нарушения на съня е недобрата атмосфера вкъщи. На децата им е необходимо внимание, грижовност и ласка. Преди сън задължително родителите трябва да отделят специално време, в което да обърнат внимание и да поласкаят детето си.

Слагането в леглото може да е обвързано с някакъв семеен ритуал. За кърмачето съвсем естествено това е къпането, масажът.
За ранната детска възраст - четенето на приказки, пеенето на песнички. В предучилищна  преди лягане може да се гледа спокоен детски късометражен филм.

Разговорът преди сън също помага на детето да се успокои и заспи. Подходът към детето зависи от неговата възраст и взаимоотношенията в семейството.
Важното е преди сън детето да не изпитва страх, да не се чувства обидено, подразнено или да изпитва други негативни емоции. А те може да са се натрупали от началото на деня, от играта с приятелчетата или срещата с възрастни.
Препоръчва се семейните конфликтните ситуации да се изясняват много преди времето за сън или да бъдат отложени за другия ден.
Колкото повече са факторите, които през деня и вечерта тормозят детето, толкова по-сериозен е проблемът със съня.
Повишаването на тона и скарването не са препоръчителни преди сън въобще.
За да спи по-спокойно детето, е необходимо да се създаде приятна и сигурна за него атмосфера и среда у дома.


Кошмарите
При израстването детето често страда от кошмари. Всяко дете сънува от време на време кошмар. Това обикновено не вреди на съня или здравословното му състояние.
Когато детето редовно се събужда от страшни образи, отказва да заспи и да си ляга, заради страха от съновиденията – проблемът е сериозен и насочва за стрес или заболяване.
В такива случаи се препоръчва консултация с опитен детски психолог.


Причини от материално-битов характер
Причините за лошия сън могат да бъдат постоянен шум, ярка светлина или обратното, непрогледен мрак през нощта в стаята и дома.
 

 


А понякога...
Понякога на детето просто не му се спи. Предпочита да се рее в собствените си мисли... И важното е, че после заспива.

 

 

При всеки отделен случай се подхожда комплексно и последователно се изключват вероятните причини за нарушенията на съня. Не винаги лошият сън означава, че проблемът е сериозен. В повечето случаи е достатъчно да се проветри стаята, да се разкаже приказка и да се обърне достатъчно внимание на детето. Много е важно детето да има доверие на родителите си. Когато връзката и взаимното доверие между детето и родителите се укрепи, сънят на детето отново ще бъде пълноценен.