Учени от университета на Уорик в графство Уорикшър доказаха, че системното недоспиване и липсата на качествен сън повишават риска от развитие на диабет,  предаде ИТАР-ТАСС.

 

Кратка продължителност на съня и хроничното недоспивани при пациенти с диабет първи тип намалява чувствителността им към инсулина, предупреждават експертите.
 

 


Изследването, проведено от британските специалисти продължило 6 години и обхванало 1455 доброволци.
Получените резултати доказали пряката връзка между недостатъчния нощен сън и появата на преддиабетно състояние, известно като нарушена гликемия на гладно (IFG).
 

 

При нарушение на  гликемичния индекс на гладно организма  губи способността си да регулира ефикасно кръвната захар, което от своя страна увеличава значително риска от диабет тип 2.
 


Авторите на изследването са категорични, че ако продължителността на нощният сън е по-малка от 6 часа, вероятността да се развие преддиабетно състояние нараства 3 пъти.
 


„Установихме, че краткият сън - по-малко от 6 часа, е съпътстван от трикратно увеличаване на риска от нарушена гликемия на гладно в сравнение с хората, които обикновено спят между 6 и 8 часа нощем.“ обяснява ръководителя на проучването д-р Саверио Стренджис.
 


Предстоят допълнителни изследвания, които да изяснят точната причина за повишения риск от диабет вследствие на недоспиването.