Изграждането на имунната защита след поставяне на ваксина се повлиява от часовете сън преди и след манипулацията, разкри научен екип от Калифорнийски университет, Лос Анджелис, САЩ.

 

Сън под шест часа вечерта преди манипулацията повлиява реакциите в човешкия организъм като понижава ефекта на ваксината. По препоръки възрастните трябва да отделят по 7-9 часа сън на денонощие за поддържане на здравословен тонус на организма.


 

В проведения мета-анализ е използвана информация за часовете сън и броя на антителата след поставяне на ваксини срещу грип А и хепатит А и B.

 

Данните са групирани и спрямо пола на ваксинираните, тъй като жените обикновено имат по-добър имунен отговор след ваксинация, в сравнение с мъжете.

 

Тези различия биха могли да се дължат на хормонални, генетични и екологични вариации, които могат да се променят през целия живот. Поради тази причина разликите в имунния отговор биха могли да бъдат по-малко забележими сред по-възрастните.

 

По време на нощния сън преминаваме през четири негови етапа.

 

През първия и втория етап тялото понижава своя ритъм. Това го подготвя за третия етап - дълбок сън с бавни вълни, при който тялото се възстановява на клетъчно ниво и прехвърля спомените от днешния ден в дългосрочната памет.

 

Четвъртият е фазата на дълбокия сън, наричан още REM. Тогава сънуваме. Според редица проучвания изпускането на този етап може да бъде причина за дефицит на паметта, влошени когнитивни способности, сърдечни и други хронични заболявания, а в някои случаи това води и до по-ранен фаталитет. Дълбокият сън повишава и имунния отговор и подобрява имунитета.

 

При анализа на данните екипът установя, че хората, които спят по-малко от шест часа през нощта имат понижено количество на антителата след ваксинация, в сравнение с тези, които спят седем или повече часа.

 

Тази особеност се наблюдава при възрастни между 18 и 60 години. При тези над 65 години не са отбелязани значителни разлики, тъй като нормално те са склонни да спят по-малко.

 

Информацията е публикувана в сп. Current Biology.

 

Референции:

https://edition.cnn.com/2023/03/13/health/sleep-vaccine-immunity-wellness/index.html?fbclid=IwAR0Bf1VNWf8DqQKZwgMtZ87H77E-2kFwizt4BKxnPag0rPrLV1tEJhvNdAg

https://neurosciencenews.com/sleep-vaccines-22779/?fbclid=IwAR3oMYz0zPCBFiVSK133VOHOxfS7GEfGq5WZzFG01ElKsEKuq9DE9MguYyA

https://www.cell.com/current-biology/fulltext/S0960-9822(23)00156-2?_returnURL=https%3A%2F%2Flinkinghub.elsevier.com%2Fretrieve%2Fpii%2FS0960982223001562%3Fshowall%3Dtrue