Липсата на сън увеличава риска от сърдечносъдови заболявания колкото и пушенето. Специалисти са на мнение, че добрата почивка през нощта може да намали наполовина риска от фатален изход вследствие на сърдечносъдов инцидент, като инфаркт.
 
В проучване изследователи разглеждат ползите от различни здравословни навици, като физическата активност и здравословното хранене, и ги съпоставят с добрия сън. Целта е да установят дали и той е от решаващо значение за доброто сърдечно здраве.
 
Резултатите показват, че воденето на здравословен начин на живот намалява с 57% риска от сърдечносъдово заболяване и с 67% - риска от инфаркт.
 
При комбинирането му с добро качество на сън, не по-малко от седем часа на денонощие, тези проценти се увеличават. 65% е по-малък рискът от сърдечносъдови заболявания и 83% - от инфаркт.
NEWS_MORE_BOX
 
Изследователите обясняват, че безсънните нощи не означават непременно сърдечносъдов проблем, но увеличават значително риска от такъв.
 
Резултатите и данните от проучването са публикувани в European Journal of Preventive Cardiology.
 
Редица проучвания са доказали, че лошото качество на сън вреди сериозно на здравословното състояние, като увеличава риска от деменция, диабет тип II, генетични промени и др.
 
Специалисти препоръчват при нарушения, накърняващи пълноценния сън да се потърси помощ от компетентно медицинско лице. Ранното преодоляване на проблема е от решаващо значение за здравословното и психическо състояние, допълват те.