Безсънието е често срещано нарушение в ритъма и качеството на съня, което може да се дължи както на трудно заспиване, така и на понижена продължителност на съня, при която събуждането настъпва прекалено рано и повторно заспиване не е възможно. Това води до умора, понижена концентрация и физическа издръжливост през деня. Недоспиването е значителен проблем за общественото здраве в световен мащаб и подчертава необходимостта от изучаване на рисковете за здравето, до които води нарушеното качество на съня.

 

Както по-краткият - под 7 часа сън, така и дългото време, прекарано в спане, са свързани с повишен риск от развитие на инфаркт на миокарда. Връзка с това може да имат кардиометаболитните рискови фактори, нездравословният начин на живот, възпалението и ендотелната дисфункция на кръвоносните съдове. Отдавна сънят се счита за индикатор на здравето, както и начинът на хранене или практикуването на редовна физическа активност. Ново проучване, публикувано в Clinical Cardiology, представено на конгреса на Американския колеж по кардиология, показва, че безсънието е свързано с до 69% по-висок риск от инфаркт. Този риск засяга в по-голяма степен жените, отколкото мъжете. Пациентите, които страдат от безсъние, независимо от възрастта, имат по-висок риск от развитие на инфаркт на миокарда и в по-голяма степен са засегнати жените.


 

Резултатите от проучването показват, че тези, които са спали 5 или по-малко часа, имат още по-висок риск. Друг фактор, който допринася за двойно повишаване на сърдечносъдовия риск при тези пациенти, е диабетът. Безсънието води до повишаване на нивата на кортизол. Високите стойности на този хормон водят до ускоряване на атеросклеротичните изменения в съдовете. В резултат на това кръвоносните съдове стават по-ригидни и в тях се натрупват холестеролови плаки, които, при руптура могат да доведат до тромбози. Всички тези фактори увеличават риска от инфаркт. Съчетанието на безсъние и трудност при ставане сутрин води до допълнително увеличаване на риска. Ефективният и достатъчен сън, от друга страна, има ролята на защитен фактор срещу развитие на инфаркт на миокарда, независимо от генетичната предразположеност към развитие на сърдечносъдови заболявания.

 

Причина за безсъние може да бъде стресът в ежедневието. Установено е, че в 85% от случаите на безсъние причината е стрес и той има най-голямо влияние върху качеството на съня при жените. Той понижава възстановителното действие на съня и не позволява дълбоко заспиване.

 

Референции:

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC6785011/