Добрият нощен сън може да бъде от съществено значение за поддържане на здравето на мозъка.

До този извод стигат шведски учени от Университета в Упсала след провеждане на изследвания на специално подбрана група.

Изследваната група включва 15 млади, здрави мъже, без наднормено тегло. Те са изследвани в лабораторни условия в продължение на няколко нощи.

През първата нощ, участниците са напълно лишени от сън, докато през останалите се осигурява нормален сън, с продължителност приблизително 8 часа.

От доброволците се вземат кръвни проби за изследване преди и след приключване на нощта, които се подлагат на стандартни изследвания.

Резултатите, получени от кръвните изследвания показват, че общото лишаване от сън, повишава нивата на мозъчните молекули NSE и S100 с близо 20% .

Повишаването на тези молекули в кръвта обикновено е признак, насочващ към мозъчни увреждания, като повредена мозъчна тъкан или нарушение на кръвно - мозъчната бариера.

NEWS_MORE_BOXУчените имат нужда от допълнителни изследвания, потвърждаващи изказаната теория, но съветват да се подхожда сериозно що се отнася до продължителността и качеството на съня.

Междувременно данни, получени от проучване на изследователи от Johns Hopkins Bloomberg School of Health, показват връзка между недостатъчният сън и развитието на Алцхаймер.

За проучването е изследвана група от възрастни хора, страдащи от безсъние или имащи ниско качество на съня. При тях е открито повишено натрупване на бета - амилоид протеин, който е маркер за болестта Алцхаймер.