Американски учени потвърдиха, че децата под пет годишна възраст, които не спят достатъчно са с повишен риск от по-ранно затлъстяване в сравнение с връстниците си, които почиват  достатъчен брой часове на денонощие.

 

"Ние открихме силна зависимост между продължителността на нощния сън в ранна възраст и затлъстяването на децата между 5 и 9-годишна възраст“, посочват учените от университета на щата Вашингтон и Калифорнийския университет в Лос Анджелис.
 


Резултатите от изследването се базират на проучване, проведено сред 1 930 деца за период от пет години. При анализа на данните били взети предвид не само броят часове за нощен сън и следобедна почивка, но и фактори оказващи косвено влияние върху тегло на децата, като теглото на родителите, физическата активност и хранителните навици на семейството.

 


Пет години след началото на изследването било установено, че 33% от участниците до петгодишна възраст, страдат от затлъстяване или наднормено тегло. В групата на децата между 5 и 13 години, приблизително 36% били със тегло над нормата.
 

 

Учените поясняват, че децата склонни към затлъстяване спели средно по пет часа и половина на нощ, което е недостатъчно за правилното развитие и метаболитните процеси, протичащи в развиващия се детски организъм. Според специалисти, децата под 5 години се нуждаят от поне 10 часа нощен сън, а тези между 5 и 13 - от 9 часа.
 


Авторите на изследването все още не са изяснили  как сънят влияе върху наднорменото тегло на малките деца. Те считат, че може би тези деца ядат по-често и повече и по-малко се движат.