При мъжете, които не спят достатъчно, се наблюдава повишен риск от развитие на диабет, сочи скорошно проучване. 
 
Много изследвания насочват вниманието върху вероятността проблемите със съня да бъдат свързвани с диабета, но все още няма достатъчно доказателства в подкрепа на тази теза. 
 
Настоящото проучване обаче проследява едно от възможните обяснения, пише Reuters.
 
Изследователите са разгледали данни за моделите на съня и инсулинувата резистентност при 788 мъже и жени, които не са болни от диабет. Хората с наднормено тегло, сърдечносъдови заболявания, високо кръвно налягане или повишени нива на холестерол са изключени от анализа.
 
За измерването на съня, участниците е трябвало да носят акселерометър, който да отчита кога се движат и кога спят. 
 
Като цяло, хората са спяли средно по 7,3 часа на нощ.
NEWS_MORE_BOX
 
 
Установено е още, че мъжете, които спят повече или по-малко от средното, е по-вероятно да имат инсулинова резистентност, отколкото техните връстници, които спят около средните нива.
 
При жените обаче е точно обратното. Ако спят повече или по-малко от средното, е много по-малко вероятно да имат инсулинова резистентност, показва проучването. 
 
„Резултатите, които отчетохме за жените, противоречат на тези от множество предишни изследвания. Като недостатък на проучването регистрираме това, че не е изследвано как се хранят участниците”, обяснява д-р Джеймс Гануиш от Колумбийския университет в Ню Йорк. 
 
Изследването добавя още акценти към нарастващия обем доказателства, които сочат, че недоспиването може да бъде спусъкът, който отключва развитието на диабет, посочват авторите. 
 
Повечето възрастни обикновено се нуждаята от 7-8 часа сън на нощ, според специалистите. В допълнение към риска от диабет, недоспиването се свързва и с други хронични здравословни проблеми като затлъстяване, депресия и сърдечносъдови заболявания